Hrvaškemu evropskemu poslancu odvzeli poslansko imuniteto

Evropski parlament je v sredo odvzel poslansko imuniteto poslancu Istrske demokratske skupščine (IDS) Ivanu Jakovčiću, ki ga je avstrijski podjetnik Georg List na Hrvaškem obtožil obrekovanja in korupcije. Jakovčić, ki je bil v Evropski parlament izvoljen kot kandidat hrvaške levosredinske vlade, pričakuje, da bo sodišče Listove obtožbe ovrglo.

Evropski parlament je v sredo odvzel poslansko imuniteto poslancu Istrske demokratske skupščine (IDS) Ivanu Jakovčiću, ki ga je avstrijski podjetnik Georg List na Hrvaškem obtožil obrekovanja in korupcije. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Evropski parlament je v sredo odvzel poslansko imuniteto poslancu Istrske demokratske skupščine (IDS) Ivanu Jakovčiću, ki ga je avstrijski podjetnik Georg List na Hrvaškem obtožil obrekovanja in korupcije. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Ivan Jakovčić je tudi sam podprl odločitev o odvzemu imunitete, ki jo je imel kot poslanec skupine Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE).

Zahtevo za ukinitev Jakovčićeve poslanske imunitete je vložil avstrijski državljan Georg List, ki je enega vodilnih istrskih politikov na Hrvaškem obtožil, da je zahteval pol milijona evrov podkupnine za domnevno svetovanje pri gradnji igrišča za polo in ustrezne infrastrukture blizu Motovuna.

List je pred dobrim desetletjem kupil 18 hektarjev zemljišča v Istri, v hrvaških medijih pa je večkrat dejal, da ga istrski politiki ovirajo pri uresničitvi projekta, ki ga je ocenil na 75 milijonov evrov.

Jakovčić je Listu odgovoril lani s tožbo zaradi lažnih obtožb in obrekovanja, na kar je List odgovoril s podobno protitožbo, potem ko naj bi ga evropski poslanec v pogovoru za hrvaško televizijo označil za idiota.

Hrvaški poslanec trdi, da o Listu nikoli ni eksplicitno rekel česa takega, ter da je sam žrtev lažnih obtožb, v katere naj bi bili vpleteni tudi njegovi politični nasprotniki v Istri. Pričakuje, da bodo celotno zadevo kmalu pojasnili na sodišču. Lista je večkrat tudi javno povezal s posedovanjem prepovedanih mamil.

STA


Najbolj brano