Hrvaška proti Madžarski pošilja nova izredna vlaka z begunci

Hrvaška je iz Tovarnika na meji s Srbijo proti Botovu na meji z Madžarsko danes poslala še dva izredna vlaka z begunci, so za STA potrdili na Hrvaških železnicah. Na meji s Srbijo je medtem Hrvaška za tovornjake zaprla še zadnji mejni prehod. Od srede do danes zjutraj je v državo prišlo skoraj 29.000 migrantov, večina jih je državo že zapustila.

Zoran Milanović Foto: STA
Zoran Milanović Foto: STA

ZAGREB > Največ migrantov na Hrvaško prihaja izven mejnih prehodov na območju Tovarnika na skrajnem vzhodu države. Hrvaške oblasti so v Opatovcu nedaleč od Tovarnika postavile začasno šotorsko naselje za približno 5000 ljudi, kjer se migranti lahko skrijejo pred dežjem in imajo bolj humane življenjske pogoje kot na odprtem ali na železniški postaji.

V namestitvenem centru v Opatovcu je približno 1500 beguncev, je ob poldnevu sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Od srede do 6. ure zjutraj naj bi na Hrvaško vstopilo nekaj manj kot 29.000 migrantov, so dodali.

Hrvaški policisti vse migrante in begunce, ki preko meje s Srbijo prihajajo tudi danes, najprej odpeljejo v Opatovac, nato pa jih preusmerjajo z avtobusi in vlaki proti Madžarski in Sloveniji. Proti madžarski meji so danes iz Tovarnika poslali še dva izredna vlaka z 21 vagoni.

V Tovarniku tako ni več beguncev. Kot je poročal hrvaški radio, so tam začeli čistiti prostore, kjer so bili migranti, in so nabrali kar 150 ton smeti. Hrvaški mediji so v minulih dneh poročali, da so migranti pospravljali smeti tudi sami za seboj, a to glede na veliko število ljudi ni zadostovalo. V preteklih dneh je bilo namreč v Tovarniku tudi po 5000 ljudi.

V minulih treh dneh so Hrvati na Madžarsko prepeljali več kot 10.000 migrantov, medtem ko naj bi jih v Slovenijo iz Hrvaške vstopilo več kot 3000. Večina je potem nadaljevala pot proti Avstriji.

Hrvaška je medtem ponoči za tovorni promet zaprla mejni prehod Bajakovo na avtocesti Zagreb-Beograd, ki je še edini odprt mejni prehod proti Srbiji. Potniški promet na Bajakovu poteka nemoteno. Zaprtje mejnega prehoda za tovorni promet je povzročilo kilometrske kolone tovornjakov na srbski strani meje in sprožilo jezne odzive srbske vlade.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je ocenil, da gre za nekorektno potezo hrvaške strani, ki škodi dobrososedskim odnosom. Po njegovem mnenju se Hrvaška ni znala soočiti z begunsko krizo in ta problem sedaj prelaga na politični teren.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so danes pojasnili, da bo tovorni promet na Bajakovu zaprt, dokler ne bo stabilizirano stanje v tovornem prometu ne mejnem prehodu Obrežje s Slovenijo. Na izhodu s Hrvaške proti Sloveniji je namreč kolona tovornjakov dolga približno tri kilometre.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v nedeljo ocenil, da so se proti hrvaški vladi pri reševanju begunske krize združile hrvaška opozicija na čelu s HDZ ter madžarska in srbska vlada. Pojasnil je, da je HDZ oblikovala “štab za histerijo” ter bi rada skupaj z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in srbskim ministrom za delo Aleksandrom Vulinom zadeve urejala s “silo, žico in orožjem”.

Iz hrvaške vlade so v nedeljo zvečer sporočili, da sta se premierja Hrvaške in Slovenije Zoran Milanović in Miro Cerar znova pogovarjala o begunski krizi. Milanović in Cerar naj bi se dogovorila o skupnem nastopu na izrednem vrhu EU v sredo v Bruslju, na katerem bodo obravnavali načine za rešitev begunske krize.

STA


Najbolj brano