Hrvaška zaprla mejne prehode s Srbijo

Hrvaška je v četrtek zvečer, potem ko je v državo prišlo več kot 11.000 beguncev, zaprla sedem mejnih prehodov s Srbijo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Zapore so začeli izvajati postopoma od četrtka popoldne, veljajo pa do nadaljnjega. Kljub temu naj bi begunci mimo mejnih prehodov še vedno drli s srbske na hrvaško stran meje.

 Hrvaška je v četrtek zvečer, potem ko je v državo prišlo več 
kot 11.000 beguncev, zaprla sedem mejnih prehodov s 
Srbijo. Foto: Tanjug
Hrvaška je v četrtek zvečer, potem ko je v državo prišlo več kot 11.000 beguncev, zaprla sedem mejnih prehodov s Srbijo. Foto: Tanjug

ZAGREB > Hrvaško notranje ministrstvo je v četrtek pozno zvečer sporočilo, da je policija zaradi navala beguncev zaprla prehode Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina in Erdut. Na seznamu pa ni mejnega prehoda Bajakovo, ki je na avtocesti Beograd-Zagreb. Tam promet za zdaj poteka naprej, zvečer pa so poročali o več kilometrov dolgih kolonah.

Begunci prehajajo mejo čez polja in travnike

Nekateri hrvaški mediji, tudi portal Index.hr in dnevnik Jutarnji list, danes na spletu poročajo, da begunci kljub zaprtju prehodov še naprej množično prehajajo mejo - mimo uradnih prehodov, tudi čez polja in travnike. Producent ameriške televizije ABC Nasser Atta je na twitterju objavil, da jih je ponoči videl več sto.

Hina ob navajanju policijskih virov poroča, da je na železniški postaji v Tovarniku okoli 2000 ljudi, ki so na Hrvaško prispeli ponoči oziroma zjutraj.

HDZ od vlade zahtevala zaprtje meje s Srbijo

Največja hrvaška opozicijska stranka HDZ je v četrtek od vlade zahtevala, naj začasno zapre mejo s Srbijo, preko katere so začeli množično prehajati begunci, potem ko je v torek mejo s Srbijo zaprla Madžarska.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je na četrtkovi večerni novinarski konferenci nedaleč od Vinkovcev dejal, da bo Hrvaška zaprla mejo s Srbijo, če se bo ponovilo, da bo v enem dnevu na njeno mejo prišlo 8000 ljudi.

Beograd: Zaščito svojih gospodarskih interesov bomo terjali pred mednarodnimi sodišči

V Srbiji so se na ravnanje sosednje države ostro odzvali. Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug posvaril pred zapiranjem meje in mednarodnih poti ter napovedal, da bo Beograd, če bo Zagreb to storil, terjal pravico na mednarodnih sodiščih.

“Želimo opozoriti Hrvaško in vsako drugo državo, da zapiranje mednarodnih poti ne pride v poštev in da bomo zaščito svojih gospodarskih in vseh drugih interesov terjali pred mednarodnimi sodišči,” je bil jasen.

Kot je nadaljeval, to, da Hrvaška ni sposobna poskrbeti za vsega 6000 ljudi, ni in ne sme biti razlog, da grozi drugim državam in še manj da beguncem zavrača osnovne človekove pravice. Kot je poudaril, Srbija ne bo plačevala računa za nesposobnost drugih držav, je pa cinično pripomnil, da so Hrvaški, če je res tako nemočna, pripravljeni poslati na pomoč ljudi, ki so se pri njih uspešno spopadli s kar 140.000 mirnimi in civiliziranimi prišleki, tako da ni prišlo do niti enega najmanjšega incidenta. “Žal mi je, da je solidarnost Hrvaške trajala samo dva dni,” je dodal.

“Če bi Srbija zaprla svoje meje, ko je v eni noči iz Makedonije in Grčije k nam prišlo več kot 9000 migrantov, bi bila Makedonija danes soočena s popolnim kolapsom, EU pa s humanitarno katastrofo nepredstavljivih razsežnosti,” je še spomnil Vulin.

Vučić ne razume težav Hrvaške

Iz ZDA, kjer je na tridnevnem obisku, se je v četrtek oglasil tudi srbski premier Aleksandar Vučić in Hrvaški sporočil, da ne razume njenih težav pri zagotavljanju nujne pomoči in podpore beguncem. “Veste, v naši državi ti ljudje prečkajo okoli 600 kilometrov in ostanejo veliko dlje, kot so ostali na Hrvaškem, ki ima ta problem dva dneva, mi pa že štiri mesece.”

STA


Najbolj brano