Hrvaška z diplomatsko noto znova zahteva odstranitev slovenske žice

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes izročilo novo diplomatsko noto slovenskim diplomatom z veleposlaništva v Zagrebu z vnovično zahtevo, naj Ljubljana odstrani žično ograjo z rezili z vseh delov hrvaškega državnega ozemlja, ki jih je sicer omenjala že v prejšnjih notah. Današnja nota je že šesta v petih zaporednih tednih.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Hrvaška diplomacija zahteva tudi odstranitev žične ograje s prehodnih točk, ki so določene s pravili obmejnega režima v sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju (Sops). Slovenijo so pozvali, naj uskladi svoja ravnanja z mednarodnimi pravnimi obveznostmi.

Današnji oster protest so poslali zaradi postavitve žice z rezili od kraja Bratkovec proti mejnemu prehodu Luke Poljanske na območju občine Zagorska Sela v katastrski občini Poljana Sutlanska, so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je žica tu postavljena na hrvaškem državnem ozemlju.

Po mnenju uradnega Zagreba je sporna žica tudi na območju Harina Zlaka - Podčrtrtek ter hrvaških občin Štrigova v katastrski občini Sveti Urban med cestami Sveti Urban/Veliki Kozlovčak - Kog in Sveti Urban/Mali Kozlovčak-Kog, kot tudi v hrvaški občini Kumrovec v katastrski občini Ravno Brezje na območju Risvica-Kunšperk in v hrvaški občini Hum na Sotli v katastrski občini Prišlin na območju Mali Tabor - Rajkovec.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v četrtek poslala pismo podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu, v katerem je opozorila, da žična ograja, ki jo postavlja Slovenija ob meji s Hrvaško, predstavlja neprimeren in neproporcionalen odgovor na begunsko krizo.

Tudi hrvaški minister za zaščito okolja in narave Mihael Zmajlović je v četrtek zahteval ukrepe proti slovenski ograji od evropskega komisarja za okolje, morje in ribištvo Karmenuja Velle.

STA


Najbolj brano