Hrvaška vojska prodaja odslužene helikopterje in letala

Hrvaška agencija RH Alan je objavila tri javne razpise za prodajo 15 vojaških helikopterjev in letal, ki so jih na ministrstvu za obrambo v Zagrebu ocenili kot odslužene. Gre za sedem helikopterjev in dve transportni letali ruske izdelave ter šest šolskih letal pilatus švicarskega porekla.

Hrvaška vojska prodaja 15 vojaških helikopterjev in letal, ki so jih ocenili kot odslužene. Foto: STA
Hrvaška vojska prodaja 15 vojaških helikopterjev in letal, ki so jih ocenili kot odslužene. Foto: STA

ZAGREB > Ponujeni helikopterji znamke Mi24-V so bili izdelani v letih 1978-1987. Hrvaška vojska jih je uporabljala med vojno, v operativni uporabi pa niso že nekaj let, podobno kot tudi letali antonov AN-32B, ki sta bili narejeni v začetku 90. let prejšnjega stoletja, so objavili na spletni strani agencije, ki se ukvarja s prodajo in izvozom orožja in vojaške opreme.

Najstarejše od šestih letal znamke pilatus PC-9 je bilo narejeno leta 1986, trije najmlajši PC-9M pa so iz leta 1997. Hrvaška vojska je pilatuse uporabljala za urjenje svojih pilotov kot tudi njihovih kolegov iz drugih držav, na primer iz Omana. S pilatusi je letela tudi hrvaška letalska akrobatska skupina Krila oluje.

Razpis se izteče 28. januarja. Interesenti morajo ob prijavi položiti 15.000 evrov varščine, nato bodo lahko pregledali ponujena zračna plovila, zatem pa bodo imeli dva tedna časa, da ali pošljejo ponudbo ali pa zahtevajo vrnitev varščine.

Hrvaška ima še deset novejših ruskih večnamenskih helikopterjev Mi-171, hrvaško obrambno ministrstvo pa je poleg tega pred kratkim potrdilo, da potekajo pogajanja z Washingtonom o nabavi več ameriških vojaških helikopterjev black hawk in kiowa warrior. Pogovore je potrdilo tudi veleposlaništvo ZDA v Zagrebu.

Na Hrvaškem že dlje časa razpravljajo o usodi hrvaškega vojaškega letalstva, ki je logično odvisno od stanja v državni blagajni. Prevladuje mnenje, da bodo vojaško letalstvo ohranili, a v strategiji razvoja oboroženih sil so ocenili, da bi nakup novih vojaških letal stal 4,2 milijarde kun (552 milijonov evrov).

V dokumentu, objavljenem septembra lani, piše, da bo hrvaški državni vrh do konca leta 2016 odločil, ali bodo obdržali nadzor zračnega prostora z lastnimi vojaškimi letali. Če se bodo odločili sami nadzirati nebo nad Hrvaško, bo treba do leta 2019 določiti scenarij za nabavo vojaških letal, saj je obstoječa eskadrilja ruskih migov 21 pri koncu operativne dobe.

STA


Najbolj brano