Hrvaška vlada zvišala minimalno plačo

Minimalna bruto plača v prihodnjem letu na Hrvaškem bo znašala 3276 kun (431) evrov, je odločila hrvaška vlada na svoji redni seji v četrtek. Zagotovljena minimalna plača bo tako v letu 2017 višja za 156 kun (20,5 evra) oziroma za pet odstotkov. Zvišanje je sprejemljivo za delodajalca, ne pa tudi za sindikate.

Zagreb Foto: Andraž Gombač
Zagreb Foto: Andraž Gombač

ZAGREB > Hrvaški premier Andrej Plenković je povedal, da bo delež minimalne plače v povprečni bruto plači dosegel 42,9 odstotka iz prvih letošnjih treh trimesečij, kar je po njegovih besedah več kot v mnogih državah članicah Evropske unije.

Vlada je pri odločitvi upoštevala napovedano gospodarsko rast v prihodnjem letu, ki naj bi bila 3,2-odstotna. Bruto plače naj bi se medtem nominalno povečale za 1,9 odstotka.

Po besedah Plenkovića je zvišanje najnižje bruto plače pomembno sporočilo vsem državljanom, ki ne bodo čutili pozitivnih vplivov davčne reforme. Ocenil je, da gre za pomemben vladni politični signal solidarnosti in socialne občutljivosti. Davčna reforma bo prinesla večje plače tistim, ki na Hrvaškem že imajo nadpovprečne plače.

Hrvaška vlada glede višine minimalne plače letos sicer ni našla soglasja s socialnimi partnerji. Medtem ko je za delodajalce petodstotno zvišanje sprejemljivo, so sindikati nezadovoljni, saj so predlagali minimalno plačo v višini 3800 kun (500 evrov).

Letos je na Hrvaškem minimalna plača za 90 kun višja (11,85 evrov) kot v letu 2015, ko so se pojavila prva znamenja krepitve hrvaškega gospodarstva po izbruhu krize leta 2008.

STA


Najbolj brano