Hrvaška vlada namenila še enajst milijonov kun za oskrbo beguncev

Hrvaška vlada je danes odobrila izplačilo dodatnih enajst milijonov kun (1,45 milijona evrov) iz proračunskih rezerv za stroške sprejema in prevoza beguncev in migrantov. Konec oktobra je odobrila 27,7 milijona kun (3,65 milijona evrov). Od začetka begunskega vala je na Hrvaško prišlo skoraj 326.000 ljudi.

 Hrvaška vlada je  odobrila izplačilo dodatnih enajst milijonov 
kun (1,45 milijona evrov) iz proračunskih rezerv za stroške 
sprejema in prevoza beguncev in migrantov. Foto: Leo Caharija
Hrvaška vlada je odobrila izplačilo dodatnih enajst milijonov kun (1,45 milijona evrov) iz proračunskih rezerv za stroške sprejema in prevoza beguncev in migrantov. Foto: Leo Caharija

ZAGREB > Vlada je na zadnji seji pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami več kot polovico denarja za oskrbo beguncev in migrantov namenila ministrstvu za notranje zadeve. Ostali denar bodo nakazali zavodu za zaposlovanje, državni upravi za zaščito in reševanje ter blagovnim rezervam. Mesečni stroški za migrante so bili ocenjeni na več kot pet milijonov evrov.

Srbija in Hrvaška sta na drugi videokonferenci kontaktnih oseb za usklajevanje držav na balkanski migracijski poti v sredo obljubili vsaka še po 3000 sprejemnih mest za prebežnike. Slovenija je potrdila že dano zavezo k zagotovitvi 2000 mest in obvestila, da pričakuje 250 od 400 obljubljenih tujih policistov na terenu do sredine novembra.

Na Hrvaško je v sredo vstopilo približno 8000 migrantov, ki so jih prepeljali v tranzitni center v Slavonskem Brodu. Danes ob 9. uri je bilo v centru nekaj več kot 1000 ljudi, približno toliko pa jih je tudi prišlo med polnočjo in 9. uro. Hrvaški mediji so poročali, da se je v centru danes rodil tudi prvi dojenček, Sirec.

Po registraciji migrante organizirano z vlaki in avtobusi peljejo proti Sloveniji.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v pogovoru za Deutsche Welle poudaril, da Hrvaška ne bo kupovala žice za ograjo na meji s Srbijo, češ da gre za “stran vržen denar”.

“Če nimate odločitve, da boste streljali, nobena žica ne bo pomagala. Madžari imajo takšno odločitev. Slovenci lahko postavijo zidove, žico in vse ostalo, a dokler ne bodo sprejeli odgovornosti, da kot evropska država streljajo na tiste, ki gredo čez žico, je to zaman,” je Ostojić odgovoril na vprašanje, kako komentira poročanje slovenskih medijev, da je Ljubljana že naročila bodečo žico.

V splitsko vojaško pristanišče Lora se je danes vrnila hrvaška vojaška ladja Andrija Mohorovičić, ki je v okviru Frontexa tri mesece sodelovala v operaciji EU Triton 2015. Iz Sredozemskega morja so rešili več kot 2500 beguncev in migrantov, so sporočili.

Dodal je, da so Slovenci sprva zavračali njegove nasvete, na koncu pa so naredili vse, kar jim je Hrvaška na začetku svetovala. Ocenil je, da si je Slovenija sama povzročila kaos zaradi beguncev, posledično pa tudi Avstriji in Nemčiji, ki sta zanikali, da bi omejevali prihod beguncev.

STA


Najbolj brano