Hrvaška vlada formalno potrdila prekinitev arbitražnega sporazuma

Hrvaška vlada je danes potrdila sklep sabora, s katerim so jo poslanci v sredo soglasno obvezali, da zaradi grobe kršitve arbitražnega sporazuma s strani Slovenije začne postopek za prekinitev tega sporazuma. Hrvaško zunanje ministrstvo, ki bo izpeljalo postopek, bo o odločitvi zdaj najprej obvestilo Slovenijo.

Hrvaški premier Zoran Milanović Foto: STA
Hrvaški premier Zoran Milanović Foto: STA

ZAGREB > Podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić je ponovila, da je odločitev Hrvaške za prekinitev arbitražnega sporazuma iz leta 2009 posledica nedavnih ugotovitev o kršitvah sporazuma s stani Slovenije.

Po razkritju sporne komunikacije med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik, ki je ni nihče zanikal, ni prišlo le do kompromitiranja teh dveh oseb, temveč tudi samega predmeta, saj je slovenska stran vanj naknadno dodajala dokumente in informacije. Zato menimo, da reševanja spora o meji s Slovenijo v arbitražnem postopku ni mogoče nadaljevati, je pojasnila.

Dodala je, da bo hrvaško zunanje ministrstvo poslalo diplomatsko noto Sloveniji, v kateri jo bo obvestilo o odločitvi in pojasnilo stališča Hrvaške. Z datumom, s katerim bo ta diplomatska nota poslana, bo Hrvaška tudi uradno izstopila iz sporazuma, je pojasnila.

“S tem ni prekinjena naša želja in obveznost, da iščemo način za reševanje vprašanja meje s Slovenijo, a konkreten postopek je preveč kompromitiran, da bi Hrvaška lahko v njem iskala rešitev,” je sklenila Pusićeva.

Hrvaška vlada je danes tudi razrešila dolžnosti svoji agentki pri arbitražnem sodišču Majo Seršič in Andrejo Metelko-Zgombić.

Hrvaške parlamentarne stranke so v saborski razpravi v sredo soglašale, da je arbitražni postopek o določanju meje med Hrvaško in Slovenijo nepovratno kompromitiran ter da ni mogoče pričakovati pravične in nepristranske odločitve sodišča. Zato so poslanci soglasno sprejeli sklep o prekinitvi sporazuma.

Hrvaški premier Zoran Milanović je v sredo napovedal, da bo Hrvaška pri svoji potezi spoštovala mednarodno pravo na čelu z dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb.

STA


Najbolj brano