Hrvaška si ne more obetati evra pred letom 2020

Hrvaška si ne more obetati vstopa v območje evra pred letom 2020, je danes v Bruslju ocenil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Za uresničitev tega cilja bo sicer morala storiti še veliko. Primanjkljaj je previsok in strukturne reforme so nezadostne, je opozoril Juncker po srečanju s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Hrvaška si ne more obetati vstopa v območje evra pred letom 
2020. Foto: Tino Mamić
Hrvaška si ne more obetati vstopa v območje evra pred letom 2020. Foto: Tino Mamić

BRUSELJ > Določanje datumov je nevarno in zavajajoče, a popolnoma se strinjam, da članstvo Hrvaške v območju evra pred letom 2020 ni mogoče, je dejal predsednik komisije. S tem je pritrdil besedam hrvaške predsednice, da država na prevzem evra ne bo pripravljena pred letom 2020.

Ob tem je Juncker Hrvaško opozoril, da jo čaka še veliko dela in da se mora zavedati, da mora obrzdati javne finance. "Primanjkljaj je previsok, strukturne reforme so nezadostne," je poudaril Juncker in spomnil, da bo komisija te probleme obravnavala maja v priporočilih članicam za ukrepanje.

Občutno prej, v približno dveh letih, bo Hrvaška po besedah predsednice pripravljena na vstop v schengenski prostor. Julija naj bi se začelo ocenjevanje pripravljenosti države na schengen. Grabar-Kitarovićeva pričakuje, da bodo tehnična merila za vstop izpolnili v dveh letih.

Hrvaška predsednica je med temami pogovora z Junckerjem izpostavila tudi pomen učinkovitega črpanja evropskih sredstev. Juncker pa je izpostavil, da je hrvaški projekt razširitve dubrovniškega letališča med prvimi štirimi projekti, ki jih je odobrila Evropska investicijska banka v sklopu naložbene ofenzive.

Juncker je izrazil zadovoljstvo, da je Hrvaška dejavna in konstruktivna članica EU, predsednica pa je okrcala vlado svojega političnega tekmeca Zorana Milanovića, naj dejavneje in vidneje sodeluje pri oblikovanju evropskih politik ter naj okrepi prizadevanja za izhod iz krize.

Juncker in Grabar-Kitarovićeva, člana iste evropske politične družine in stara znanca še iz časov, ko sta bila luksemburški premier in hrvaška ministrica, sta oba izpostavila zadovoljstvo ob vnovičnem snidenju. Srečanje mi je bilo v "osebno zadovoljstvo", je poudaril Juncker. Predsednica pa se je "dragemu prijatelju" zahvalila za podporo in poudarila, da jo prevevajo "sijajni občutki".

STA


Najbolj brano