Hrvaška še korak dlje glede uporabe marihuane v medicinske namene

Komisija hrvaškega ministrstva za zdravje, ki je obravnavala uporabo indijske konoplje v medicinske namene, je priporočila spremembe zakonskih predpisov, ki bodo omogočali uporabo marihuane pri lajšanju simptomov različnih bolezni. Dodali so, da bo treba marihuana prestaviti iz skupine I prepovedanih drog v skupino II ali III.

ZAGREB > Komisija je pojasnila, da je treba z zakonom urediti gojenje, predelavo in promet kot tudi možnost, da lahko zdravnik na recept predpiše zdravila na osnovi kanabinoidov, ki so ena izmed učinkovin v marihuani.

"To ne pomeni, da bodo uporabniki marihuane v medicinske namene sami gojili indijsko konopljo doma, temveč bo to možno samo na podlagi strogih predpisov in zakonov," je izjavil predsednik komisije Ognjen Brborović. Kot je poudaril, je treba uveljaviti tudi mehanizme, ki bodo preprečili zlorabo marihuane.

Priporočila so sprejeli na podlagi novih znanstvenih in medicinskih dosežkov kot tudi na dejstvu, da morajo tisti, ki si lajšajo simptome bolezni z marihuano, kupovati na črnem trgu in tvegajo kazni.

"Smešno je, da na Hrvaškem lahko gojite opijski mak, ne morete pa marihuane. Zaščita opijskega maka izhaja še iz časov Jugoslavije," je spomnil Brborović.

Hrvaški zakon o preprečevanju uporabe drog dovoljuje uporabo mamil v medicinske namene, a med njimi ni indijske konoplje.

Kot je dodal, bi s prestavitvijo indijske konoplje med prepovedane droge skupine II ali III omogočili uporabo marihuane v zelo omejene medicinske namene z zdravniškim receptom.

Priporočili so še, da bi zakon veljal tudi za druge rastline, ki so na seznamu prepovedanih drog, za katere bi se pokazalo, da imajo zdravilne učinke.

Izpostavili so še, da je v 12 državah članic Evropske unije dovoljena uporaba kanabisa v medicinske namene, med drugimi tudi v Sloveniji.

Kot so še dodali, je na mednarodnem trgu zdravil možno dobiti tri pripravke medicinske marihuane, ki bi bili lahko zelo kmalu dosegljivi na Hrvaškem, če bo to v interesu farmacevtskih podjetij. Cena posameznega pakiranja pripravkov je med 500 in 650 evrov.

STA


Najbolj brano