Hrvaška protestira zaradi ograje na meji

Hrvaško zunanje ministrstvo je zaradi žičnate ograje pri Rigoncah na slovensko-hrvaški meji danes “protestiralo pri odpravniku poslov na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu ter pozvalo Slovenijo, naj v najkrajšem času odstrani žico”, je tvitnila hrvaška vlada.

Slovenska policija na mejnem prehodu Rigonce. Foto: STA
Slovenska policija na mejnem prehodu Rigonce. Foto: STA

ZAGREB > Ob tem je ministrstvo poudarilo, da “gre za žico na območju, ki ga tudi Slovenija v svojih uradnih dokumentih opredeljuje kot ozemlje Hrvaške”, je na družbenem omrežju twitter še zapisala hrvaška vlada.

Slovenska vojska je žičnato ograjo na meji s Hrvaško za lažje obvladovanje migrantskih tokov začela postavljati danes. Približno kilometer žičnate ograje so vojaki postavili na območju Rigonc, pol kilometra pa pri mejnem prehodu Gibina v občini Razkrižje. Hrvaška trdi, da je na več delih nameščena na hrvaškem ozemlju.

V uradu slovenske vlade za komuniciranje te očitke zavračajo in trdijo, da postavitev tehničnih ovir ne prejudicira meje.

Postavitev tehničnih ovir poteka izključno na slovenskem ozemlju in ne prejudicira poteka državne meje, ki je predmet arbitražnega postopka med državama, pa so danes sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom). Kot so zapisali, je bila o tem predhodno seznanjena tudi hrvaška vlada.

Na terenu so po navedbah Ukoma hrvaškim policistom pojasnili, da gre za začasne tehnične ovire, ki so namenjene izključno usmerjanju migracijskih tokov.

O tem je bila predhodno seznanjena tudi hrvaška vlada, so zatrdili. Ministrstvo za zunanje zadeve pa do tega trenutka ni prejelo note s strani Hrvaške, so še zapisali v Ukomu.

Tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Helena Biočić je pred tem napovedala, da bo hrvaška policija opozorila slovenske kolege, da so del žične ograje postavili na hrvaškem ozemlju nedaleč od Rigonc. Še pred tem je hrvaški notranji minister Ranko Ostojić napovedal, da jo bodo odstranili, če je Slovenija ne bo sama.

Hrvaški policijski predstavnik je na mejnem prehodu Rigonce slovenskemu kolegu nato dejansko ustno predal opozorilo, češ da je slovenska ograja postavljena na hrvaškem ozemlju. Nato se je vrnil na hrvaško stran meje.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da je Slovenija arbitražno sodišče že obvestila o začasnem ukrepu postavitve tehničnih ovir in razlogih za njegovo izvedbo ter pojasnila, da ukrep na noben način nima namena prejudicirati poteka meje.

Namen tega nujnega ukrepa je obvladovanje migracijskih tokov s ciljem zaščite varnosti ljudi ter nemotenega delovanja države. Ukrep v delo in odločitev arbitražnega sodišča glede poteka meje ne posega, so zatrdili na MZZ.

Dodali so še, da ima Slovenija polno zaupanje v delo arbitražnega sodišča in verjame, da bo razsodba prinesla dokončno rešitev spora o meji.

To je potrdil tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic na skupni odborov DZ za zdravstvo in za notranje zadeve o begunski problematiki. Zatrdil je, da je bila Hrvaška s postavitvijo ovir seznanjena in da so ovire postavljene na slovenski strani.

“Ne gre za določanje državne meje, gre preprosto za urejanje migracijskega toka. Danes smo to zelo jasno povedali in tudi arbitražno sodišče in vsi ostali so obveščeni, da nimajo te prepreke nobene zveze z arbitražnim sporazumom. Ne gre za prejudiciranje in pazimo na to, da se ne bi na najbolj ključnih problematičnih sektorjih karkoli dogajalo,” je zatrdil Šefic.

STA


Najbolj brano