Hrvaška predsednica: Spora o meji ni

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v pogovoru za Večernji list menila, da spor o meji med Slovenijo in Hrvaško realno ne obstaja, ker da slovenskim ladjam nihče ne preprečuje plovbe po hrvaškem morju. Meni tudi, da zaplet z arbitražnim postopkom ne bo škodil prijateljskim odnosom med Slovenijo in Hrvaško.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v pogovoru 
za Večernji list menila, da spor o meji med Slovenijo in 
Hrvaško realno ne obstaja, ker da slovenskim ladjam nihče ne 
preprečuje plovbe po hrvaškem morju. Foto: Francois Lenoir
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v pogovoru za Večernji list menila, da spor o meji med Slovenijo in Hrvaško realno ne obstaja, ker da slovenskim ladjam nihče ne preprečuje plovbe po hrvaškem morju. Foto: Francois Lenoir

ZAGREB > Hrvaška predsednica Grabar-Kitarovićeva je izpostavila, da so Slovenci ljubi sosedje, ki prihajajo na hrvaško morje ter vlagajo na Hrvaškem, kot to počnejo Hrvati v Sloveniji. Zato je treba dvostranske odnose nadaljevati.

Grabar-Kitarović: Takšnemu arbitražnemu sodišču nihče več ne more verjeti

A arbitražni sporazum je po njenih besedah nepovratno kompromitiran. "Ne moremo vedeti, koliko so dokumenti in vse, kar je Slovenija predlagala prek svojega predstavnika, lahko vplivali na sodišče," je izjavila v pogovoru, ki so ga v Večernjem listu pripravili v prilogi Obzor po prvih šestih mesecih njenega vodenja države.

Grabar-Kitarovićeva meni, da takšnemu arbitražnemu sodišču nihče več ne more verjeti ter da gre za situacijo, ki je v ZDA znana kot "mistrial. Torej, to je postopek, ki je izgubil svojo vrednost in ga ni mogoče več nadaljevati," je izjavila.

“Problem med Hrvaško in Slovenijo realno ne obstaja”

"Problem med Hrvaško in Slovenijo realno ne obstaja. Saj Slovenci in njihove ladje lahko brez težav prihajajo v Savudrijsko valo ali Piranski zaliv, kot ga oni imenujejo. Lahko plujejo v hrvaškem morju do odprtega morja, ne da bi jih kdorkoli ustavljal ali nadziral," je ocenila.

Na novinarsko opazko, da bi spori , kakršen je sedanji, v preteklosti zastrupili odnose med Slovenci in Hrvati, medtem ko se zdaj politični odnosi ne prenašajo na odnose med narodoma, je odgovorila, da gre za pozitivno znamenje in dejstvo, da so ljudje z obeh strani sprejeli realnost življenja.

Kako komentira dejstvo, da Hrvaška nima urejenih meja z nobeno od bivših jugoslovanskih republik?

"Problemi obstajajo, treba jih je reševati, a ne na škodo medsebojnih odnosov," je poudarila.

Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da Hrvaška nima urejenih meja z nobeno od bivših jugoslovanskih republik, pa je odgovorila, da je to posledica politike iz preteklih let.

"Pripravljali so protokolarna srečanja, prireditve in kulturne dogodke, nihče pa se ni pogovarjal o bistvu problema. Neurejena vprašanja, vključno s stališči Srbije o Nevihti in Hrvaški, so posledica politike, ki je pometala probleme pod preprogo in je morda hotela ustvariti videz nekakšnega bratstva in enotnosti, ne da bi se spoprijeli s problemi," je odgovorila Grabar-Kitarovićeva, ki je bila hrvaška zunanja ministrica med letoma 2005 in 2008, ko je imela Hrvaška podobno odprte spore o svojih mejah, kot jih ima zdaj.

STA


Najbolj brano