Hrvaška predala protestno noto, sporni točki pri Rigoncah in Obrežju

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so danes predali ostro protestno noto odpravniku poslov na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu Marku Rakovcu zaradi postavitve slovenske bodeče žice ob državni meji, ki po mnenju hrvaške strani na dveh točkah poteka po hrvaškem ozemlju. Rakovec je ponovil slovenska stališča glede žice.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so danes predali ostro 
protestno noto odpravniku poslov na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu Marku Rakovcu zaradi postavitve 
slovenske bodeče žice ob državni meji, ki po mnenju hrvaške 
strani na dveh točkah poteka po hrvaškem ozemlju. Foto: STA
Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so danes predali ostro protestno noto odpravniku poslov na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu Marku Rakovcu zaradi postavitve slovenske bodeče žice ob državni meji, ki po mnenju hrvaške strani na dveh točkah poteka po hrvaškem ozemlju. Foto: STA

ZAGREB > Pomočnica hrvaške zunanje ministrice za evropske zadeve in dvostransko sodelovanje Maja Bakran Marcich je Marka Rakovca obvestila, da sta sporni dve točki ob mejnih prehodih Harmica (Rigonce) in Bregana (Obrežje). Pozvali so Slovenijo, naj čim prej umakne ograjo s spornih točk, a v diplomatski noti niso navedli, da bo to v nasprotnem primeru storila hrvaška stran.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v sredinem sporočilu za javnost, v katerem so obvestili o noti, zapisalo, da gre za območje, ki ga tudi Slovenija v svojih uradnih virih navaja kot dele hrvaškega ozemlja.

Rakovec je danes ponovil, da je ograja na slovenskem ozemlju in da ne gre za ukrep proti Hrvaški, temveč za ustavljanje nenadzorovanega vstopa beguncev na slovensko ozemlje. Ograja je začasne narave, je ponovil Rakovec.

Hrvaškim diplomatom je dejal, da se Slovenija zaveda spora o meji in da ograja ne prejudicira meje. Pred izgradnjo ograje so o načrtovanem ukrepu ob meji obvestili arbitražno sodišče kot tudi hrvaško stran. Pričakuje, da bosta Slovenija in Hrvaška nadaljevali sodelovanje pri izvajanju ukrepov z oktobrskega bruseljskega mini vrha o begunski krizi.

Rakovec je Bakran Marcichevi predal tudi pismo slovenske notranje ministrice Vesne Györkos Žnidar, ki želi zaradi reševanja begunske problematike 17. novembra v Ljubljani organizirati srečanje notranjih ministrov regije.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je ocenila, da gre za podobno situacijo, kot jo bila z Madžarsko, ko je ta postavljala ograjo na meji s Hrvaško. “Odzvali smo se na podoben način in Madžarske je premaknila svojo žico,” je dejala pred današnjo sejo vlade. Pričakuje, da bo tako kot Madžarska ravnala tudi Slovenija.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bo slovenska stran čim prej odgovorila na noto glede na napovedi hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića, da bodo ograjo na spornih točkah umaknili hrvaški policisti, če je ne bo Slovenija. Na Hrvaškem je bilo neuradno slišati, da gre za meje katastrskih občin, ki so ob rekah Sotli in Bregačnici, sporni deli ozemlja, na katerih je slovenska žica, pa so v lasti hrvaških državljanov.

STA


Najbolj brano