Hrvaška pozorno beleži vse poskuse slovenskih ribičev v hrvaških vodah

Hrvaško zunanje ministrstvo je zavrnilo navedbe iz slovenske protestne diplomatske note, v kateri je Ljubljana v torek opozorila, da hrvaška policija ovira slovenske ribiče pri ribolovu na spornem območju v Piranskem zalivu, danes piše reški dnevnik Novi list. Zagrebški Jutarnji list pa je kritičen do slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca.

Hrvaško zunanje ministrstvo je zavrnilo navedbe iz slovenske protestne diplomatske note, v kateri je Ljubljana v torek opozorila, da hrvaška policija ovira slovenske ribiče pri ribolovu na spornem območju v Piranskem zalivu Foto: Silva Križman
Hrvaško zunanje ministrstvo je zavrnilo navedbe iz slovenske protestne diplomatske note, v kateri je Ljubljana v torek opozorila, da hrvaška policija ovira slovenske ribiče pri ribolovu na spornem območju v Piranskem zalivu Foto: Silva Križman

ZAGREB > Slovenska protestna nota je sledila, potem ko so slovenski mediji prejšnji teden poročali o incidentih v Piranskem zalivu, ko je hrvaška policija ukrepala nad slovenskimi ribiči, piše reški časnik.

Kot navaja, je Slovenija v svoji noti spomnila, da tudi arbitražni sporazum o načinu urejanja spora o meji določa, da se morata obe strani do rešitve spora izogibati postopkom in izjavam, ki bi lahko zaostrile ali ogrozile delo arbitrov.

Jutarnji list danes poudarja, da so po odhodu nekdanjega slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla pričakovali, da se vode Piranskega zaliva ne bodo več penile, a se je za poseg v ropotarnico odločil njegov naslednik Karl Erjavec, “zgolj, da bi pokazal, da nekaj dela”. Pojasnjuje, da Erjavec ni več prisoten v medijih ter da je potem tudi Piranski zaliv dober, če ni drugega motiva. Dodaja, da se Erjavec ukvarja z delom, ki ga ni želel, ker je po volitvah meril na položaj predsednika parlamenta. “Sicer so v Ljubljani ljudje, ki se zavedajo, da je to vendarle odgovorna funkcija, medtem ko je zunanjo politiko možno nadzirati: skratka, tam lahko stori najmanj škode,” piše zagrebški časnik, ki spomni, da pred leti o rednih izmenjavah diplomatskih not mediji sploh niso poročali.

Hrvaška diplomacija: V zadnjih dneh se v Piranskem zalivu ni zgodilo nič nenavadnega

Na sedežu hrvaške diplomacije zavračajo navedbe slovenske strani in trdijo, da se v zadnjih dneh v Piranskem zalivu ni zgodilo nič nenavadnega.

Pojasnili so, da hrvaška stran pozorno beleži vse “nezakonite vstope” in “poskuse ribolova slovenskih ribičev v tistem delu Piranskega zaliva, ki pripada Hrvaški”.

Med 15. junijem in 13. oktobrom zabeležili osem nezakonitih vstopov slovenskih ribičev v hrvaške vode

O tem tudi redno obveščajo slovensko stran, saj so med 15. junijem in 13. oktobrom zabeležili osem nezakonitih vstopov slovenskih ribičev v hrvaške vode. O vsem so Ljubljano obvestili tudi v diplomatski noti 16. oktobra.

“Medtem je 20. oktobra hrvaška policija zabeležila ali posredovala v novih nezakonitih kršitvah meje in poskusih ribolova treh slovenskih ribiških ladij in še enega vstopa plovila slovenske policije,” so pojasnili za Novi list.

Hrvaška diplomacija poudarja, da hrvaška policija vsakič ukrepa na enak način in samo opozarja slovenske ribiče, ko prestopijo mejo na morju.

Kje je težava po mnenju Hrvatov?

Problem je v dejstvu, da v Sloveniji menijo, da je meja veliko južneje od sredinske črte v Piranskem zalivu, ki jo spoštuje hrvaška stran, slovenska pa zavrača, opozarja časnik.

Zaradi tega hrvaška policija redno govori o slovenskih ribičih v hrvaških vodah, medtem ko slovenski ribiči trdijo, da so bili v slovenski ribolovni coni.

Na Zrinjevcu so prepričani, da je edina razlika med dogodki od prejšnjega tedna in tistimi prej, da so slovenski mediji naenkrat začeli poročati o incidentih.

“Nekateri slutijo, da je lahko eden od razlogov približevanje končne odločitve o sporu glede meje, o katerem bo prihodnje leto na podlagi sporazuma o arbitraži iz leta 2009 odločalo arbitražno sodišče”, ocenjuje časnik. Sklene, da po odločitvi arbitražnega sodišča, ki bo zavezujoča za obe strani, tovrstni incidenti ne bodo več možni.

STA


Najbolj brano