Hrvaška po pritisku znova odprla mejo za srbska vozila

Hrvaška je danes ob 17. uri prehoda Bajakovo in Tovarnik na meji s Srbijo znova odprla za ves promet brez kakršnihkoli omejitev, torej tudi za vozila s srbskimi registracijami. To je na twitterju sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Ostalih šest mejnih prehodov med Hrvaško in Srbijo medtem ostaja zaprtih za ves promet, so še pojasnili.

Srbski premier Aleksandar Vučić je v odzivu napovedal, da 
"bomo v trenutku, ko bo Hrvaška odstopila od nezakonitih 
ukrepov, vse stvari vrnili v prejšnje stanje". Foto: Wikipedia
Srbski premier Aleksandar Vučić je v odzivu napovedal, da "bomo v trenutku, ko bo Hrvaška odstopila od nezakonitih ukrepov, vse stvari vrnili v prejšnje stanje". Foto: Wikipedia

ZAGREB, BEOGRAD > "Ob 17. uri smo deblokirali mejo. Vsi avtomobili ne glede na registracije lahko vstopijo na hrvaško," je sporočil hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.

Dodal je, da se je pritisk beguncev, ki prihajajo iz smeri Srbije, zmanjšal. Na Hrvaško jih je doslej prišlo 60.000, potem ko je bila ta številka zjutraj pri 58.000.

Na potezo Zagreba se je nemudoma odzval srbski notranji minister Nebojša Stefanović in jo označil kot veliko zmago za vse državljane Srbije.

Pred tem je evropski komisar za širitev Johannes Hahn danes popoldne v Beogradu kritiziral hrvaško zaprtje meje kot nesorazmerno in diskriminatorno ter Zagreb pozval k deblokadi.

Hrvaški premier Zoran Milanović je sicer dopoldne nakazal, da bi lahko omejitve na meji odpravili še danes ali v soboto, srbski premier Aleksandar Vučić pa je nato v odzivu napovedal, da "bomo v trenutku, ko bo Hrvaška odstopila od nezakonitih ukrepov, vse stvari vrnili v prejšnje stanje".

Potem ko je Hrvaška v začetku tedna iz protesta, ker naj bi Srbija begunce vozila samo proti Hrvaški, ne pa tudi proti Madžarski in Romuniji, zaprla mejni prehod Bajakovo za tovorni promet, je Beograd v sredo opolnoči prepovedal uvoz hrvaških izdelkov. Zagreb pa je odgovoril s prepovedjo vstopa v državo za srbske državljane in vozila s srbskimi registrskimi tablicami.

Vmes je prišlo tudi do ostre izmenjave besed med Vučićem in Milanovićem.

STA


Najbolj brano