Hrvaška ne sme več lupiti tujih ribičev

Evropska komisija od Hrvaške zahteva, naj preneha diskriminirati tuje športne in rekreativne ribiče. Na Hrvaškem imajo namreč dvojne cene ribolovnih dovolilnic; ribiči s stalnim ali začasnim prebivališčem na Hrvaškem lahko pridobijo cenejša celoletna ribolovna dovoljenja, tujci, tudi tisti iz drugih držav EU, pa lahko kupijo največ mesečne, ki pa so neprimerljivo dražje.

Hrvaška ima dva meseca časa, da komisijo obvesti, kako je 
uredila zadevo, sicer jo bo evropska komisija tožila pred 
sodiščem EU v Luksemburgu.
Hrvaška ima dva meseca časa, da komisijo obvesti, kako je uredila zadevo, sicer jo bo evropska komisija tožila pred sodiščem EU v Luksemburgu. 

HRVAŠKA > Slovenec ali Italijan, denimo, ki bi želela vse leto ribariti na Hrvaškem, ne more dobiti letnega dovoljenja, ampak največ mesečno. Obiskovalec, želi loviti ribe vse leto, mora tako kupiti dvanajst mesečnih dovoljenj in zanje plačati 16-krat več, kot plačajo ljudje s prebivališčem na Hrvaškem za letno dovolilnico.

EU bo tožila Nemčijo zaradi vinjet za tujce
Evropska komisija bo Nemčijo tožila na Sodišču EU v Luksemburgu zaradi diskriminatornih cestnih pristojbin oziroma vinjet. Nemška zakonodaja namreč predvideva, da bodo vinjete plačevali le vozniki vozil, ki niso registrirana v Nemčiji. To je po prepričanju Bruslja diskriminatorno do voznikov iz drugih držav članic in na to so Nemčijo prvič opozorili že aprila.

Na krivično razlikovanje so že več let opozarjali slovenski ribiči, posebej po vstopu Hrvaške v EU. Zdaj pa je to potrdila še evropska komisija. “Takšna praksa pomeni diskriminacijo,” ugotavlja evropska komisija in našteva, da hrvaško početje krši direktivo o storitvah in tudi temelje delovanja Evropske unije. “Hrvaška ni predložila dokazov, da bi tuji športni ribiči bolj ogrožali ribji stalež kot domači ali da tuji ribiči predstavljajo tveganje za ribji stalež,” je v obrazložitvi zapisala evropska komisija. Hrvaška ima dva meseca časa, da komisijo obvesti, kako je uredila zadevo, sicer jo bo evropska komisija tožila pred sodiščem EU v Luksemburgu. KG


Najbolj brano