Hrvaška ne bo uvedla vinjet

Hrvaški resorni minister Oleg Butković je danes potrdil, da v južni slovenski sosedi ne bodo uvedli vinjet za avtoceste, temveč bodo avtomatizirali pobiranje cestnine. Po ministrovih besedah si ne morejo privoščiti krčenja prihodkov od cestnin, ker morajo upravljavci avtocest v 2017 vrniti približno devet milijard kun posojil.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

ZAGREB > Hrvaški prometni minister je novinarjem v Trogirju zatrdil, da hrvaških avtocest ne bodo ne prodajali ne oddajali v koncesijo, temveč bodo nadaljevali z avtomatizacijo pobiranja cestnin pek sistema satelitskega določanja položaja.

Obenem bodo na Hrvaškem v prihodnje povečali število cestninskih postaj z avtomatskimi blagajnami, ki bodo omogočale plačevanje cestnin z plačilnimi karticami ali s pomočjo predplačilnega elektronskega pobiranja cestnin, ter krčili število cestninskih postaj, na katerih bo mogoče plačati z gotovino.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da satelitskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku ne bodo uveljavili še najmanj pet let, saj na ravni EU harmonizacija tovrstnih sistemov še poteka.

Butković je do pred kratkim veljal za najbolj zavzetega privrženca uvajanja vinjet na hrvaških avtocestah, a je danes novinarjem potrdil, da nikoli ni vztrajal, da so vinjete edina rešitev za Hrvaško, temveč da so te "le ena izmed možnosti".

"Tudi danes sem za vinjete, ker menim, da je brezstični sistem nekaj, za kar si moramo prizadevati. Sicer pa je eno, kar bi želel jaz, povsem drugo pa je dejstvo, da moramo odplačati za devet milijard kun obveznosti," so Butkovićevo izjavo povzeli hrvaški mediji.

Povedal je, da bo leto 2017 eno najtežjih, ko gre za breme obveznosti, ter da se bo pritisk nadaljeval tudi v naslednjih dveh letih. "V teh letih ne smemo dovoliti krčenja prihodkov v upravljavcih avtocest, ki bodo zagotovo ostala v hrvaški lasti", je dejal.

Napovedal je, da bo vlada do konca leta sprejela načrt za prestrukturiranje državnih podjetij, ki upravljajo z avtocestnim omrežjem. Ocenil je, da pri prestrukturiranju ne bo množičnih odpuščanj delavcev, ter zagotovil, da so v pripravo načrtov vključeni tudi pristojni sindikati.

STA


Najbolj brano