Hrvaška napoveduje postopek v Bruslju proti Sloveniji zaradi žice

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v pogovoru za regionalno televizijo N1 napovedal, da bo hrvaška diplomacija v okviru inštitucij EU sprožila postopek proti Sloveniji zaradi žice na meji s Hrvaško, ki po njegovem mnenju zastruplja odnose med državama. V Bruslju so povedali, da o nameri Hrvaške ne vedno nič.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v pogovoru za 
regionalno televizijo N1 napovedal, da bo Hrvaška v Bruslju 
sprožila postopek proti Sloveniji zaradi žice na meji. Foto: Alenka Penjak
Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v pogovoru za regionalno televizijo N1 napovedal, da bo Hrvaška v Bruslju sprožila postopek proti Sloveniji zaradi žice na meji. Foto: Alenka Penjak

ZAGREB, BRUSELJ > “Gre za sramoto Evropske unije. Hrvaška v tem trenutku ne krši nobenega dogovora, s čimer bi izzivala takšno ravnanje,” je Ranko Ostojić izjavil v posebni oddaji o begunski krizi, ki jo je v sredo predvajalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Dejal je, da je Zagreb v Ljubljano poslal že več diplomatskih not, zdaj pa bo v skladu s pravnim redom EU sprožil postopek proti Sloveniji. “V tem trenutku na mejah ni beguncev, temveč samo umirajo živali, ki niso nič krive. Da bi preprečili veliko hujše stvari, bomo jutri (v četrtek) preko zunanjega ministrstva sprožili postopek proti Sloveniji zaradi stanja, ki so ga ustvarili,” je dejal Ostojić.

Iz Evropske komisije so danes sporočili, da prvič slišijo za hrvaško namero. Dejali so, da v tem trenutku ni v pripravi noben postopek.

STA


Najbolj brano