Hrvaška korak naprej do legalizacije konoplje za zdravstvene namene?

41-letna Minja Vuksan Dobran iz okolice Pulja je zbolela za multiplo sklerozo. Pisala je hrvaškemu ministru za zdravje in ga zaprosila za dovoljenje za pridelavo indijske konoplje, s katero bi lajšala svoje bolezenske težave. Z ministrstva je dobila negativen odgovor, zato se je odločila, da bo ravnala na lastno pest, piše Jutarnji list.

41-letna Minja Vuksan Dobran iz okolice Pulja je zbolela za multiplo sklerozo Foto: Vir: Jutarnji List
41-letna Minja Vuksan Dobran iz okolice Pulja je zbolela za multiplo sklerozo Foto: Vir: Jutarnji List

PULJ > Na vrtu za svojo hišo je zasadila devet sadik indijske konoplje in obvestila policijo o svojem dejanju, ki ga je storila iz obupa.

Policisti so se zglasili na njenem domu, ko so rastline merile približno pol metra v višino, in jih zasegli. Moža Aleksandra Dobrana pa so kazensko ovadili, ker je skrbel za sadike, grozi pa mu pet let zaporne kazni.

Obupana žena je za Jutarnji list povedala, da je telo njeno in da se sama lahko odloča, kako se bo zdravila. Minja je delala kot natakarica, mož pa je vojni veteran, ki je dostavljal plin, dokler ni dobil odpovedi zaradi poškodbe hrbtenice, poleg žene pa skrbi še za svojo bolno mater. “Moj mož je pripravljen iti v zapor, da bi dokazal da nisva kriminalca in da indijsko konopljo potrebujem za zdravljenje,” je povedala za časnik. “Če bi imela denar, bi kupila konopljino tinkturo, ampak na črnem trgu ena steklenička dosega ceno 130 evrov.” je še dodala.

Hrvaško ministrstvo za zdravje se je zaradi te in še nekaj podobnih zgodb zganilo. Ustanovili so posebno skupino, ki bo za vsak primer posamično odločala o tem, ali si lahko nekdo priskrbi izdelke s konopljo za zdravstvene namene ali pa, da si konopljo prideluje sam za lajšanje bolezenskih težav.

NR


Najbolj brano