Hrvaška desničarka s protisrbskimi izjavami buri duhove v regiji

Hrvaška evropska poslanka in predsednica Hrvaške konservativne stranke (HKS) Ruža Tomašić je z izjavo, da bo še veliko Srbov moralo zapustiti Hrvaško, sprožila odzive ne samo na Hrvaškem temveč tudi v Srbiji in BiH. V Beogradu pričakujejo, da se bo hrvaški državni vrh ogradil od takšnih izjav.

Kontroverzna političarka je na Hrvaško prišla v začetku 90. let 
prejšnjega stoletja iz Kanade, kjer je bila policistka. Po vrnitvi 
je bila v varnostni službi hrvaških predsednikov Franja 
Tuđmana in Stipeta Mesića.
Kontroverzna političarka je na Hrvaško prišla v začetku 90. let prejšnjega stoletja iz Kanade, kjer je bila policistka. Po vrnitvi je bila v varnostni službi hrvaških predsednikov Franja Tuđmana in Stipeta Mesića. 

ZAGREB > Tomašićeva se je med nedeljskim obiskom v Vukovarju odzvala na izjavo srbskega ministra za delo Aleksandra Vulina, ki je ocenil, da mora Hrvaška pri postopkih za vojne zločine najprej počistiti pred svojim pragom oziroma svoje dvorišče, nato pa lahko opozarja druge.

Kontroverzna političarka je na Hrvaško prišla v začetku 90. let prejšnjega stoletja iz Kanade, kjer je bila policistka. Po vrnitvi je bila v varnostni službi hrvaških predsednikov Franja Tuđmana in Stipeta Mesića. Letos je bila izbrana za predsednico nove zunajparlamentarne stranke HKS. Pred tem je vodila skrajno desno Hrvaško stranko prava - Ante Starčević (HSP AS), ki je v predvolilni koaliciji s HDZ. V Evropski parlament je bila izvoljena na lanskih volitvah na koalicijskem seznamu HDZ in je dobila največ glasov na seznamu desne koalicije - 107.000.

Tomašićeva: Srbi koristijo Hrvaško kot samopostrežbo in blagajno, ne da bi karkoli prispevali

"Naj molijo, da ne bomo počistili svojega dvorišča, kajti če bomo začeli čistiti, bo še zelo veliko Srbov iz Hrvaške moralo oditi v Srbijo," se je odzvala Tomašićeva. Dodala je, da Srbi koristijo Hrvaško kot samopostrežbo in blagajno, ne da bi karkoli prispevali.

Ob tem je omenila, da je treba razveljaviti hrvaški zakon o amnestiji. Po njeni oceni bi v tem primeru iz Hrvaške odšlo več kot 1700 Srbov, ki naj bi, po njenih besedah, bili povezani z vojnimi zločini.

Hrvaška je zakon o splošni amnestiji sprejela leta 1996, z njim pa je udeležencem upora proti državi oprostila kazniva dejanja med vojno, a ne tudi odgovornosti za vojne zločine.

Izjavo Tomašićeve je hrvaška varuhinja za človekove pravice Lora Vidović ocenila kot diskriminatorno, češ da ne prispeva k strpnosti v družbi in ne spodbuja sožitja.

Da gre za neprimerne in nesprejemljive izjave so ocenili tudi v vladni Istrskem demokratskem zboru (IDS). Od Tomašićeve so zahtevali, naj se opraviči vsem hrvaškim državljanom, še posebej pripadnikom srbske manjšine.

Posebej ostro se je odzval zunanji minister Bosne in Hercegovine Igor Crnadak, ki je izjavo hrvaške političarke danes označil za fašistično. Po njegovem mnenju je Tomašićeva grozila Srbom in jih je žalila kot narod. Takšne izjave pa so škodljive tudi za idejo EU in proces sprave v regiji, je dodal v sporočilu za javnost.

Blic Tomašićevo predstavil kot “hrvaškega Šešlja”

V srbskem časniku Blic so Tomašićevo danes predstavili kot "hrvaškega Šešlja". Izpostavili so, da si hrvaška evropska poslanka prizadeva za etnično čiščenje. Navedli so tudi izjavo srbskega zunanjega ministra Ivice Dačića, ki pričakuje, da se bo hrvaški državni vrh ogradil od podobnih izjav.

Tomašićeva je sicer znana po sovražnem govoru do Srbov. Med drugim je pred časom dejala, da "pripada Hrvaška Hrvatom, vsi ostali pa so gosti".

STA


Najbolj brano