Hrvaška bo sprejela manj kot 500 beguncev iz Turčije

Hrvaški zunanji minister Miro Kovač je v torek izjavil, da bo Hrvaška sprejela manj kot 500 beguncev iz Turčije, če bodo tudi ostale države članice Evropske unije izpolnile svoje obveznosti in uveljavile dogovor med Evropsko unijo in Turčijo. Povedal je, da je na Hrvaškem trenutno manj kot 200 beguncev.

Hrvaški zunanji minister Miro Kovač je v  izjavil, da bo Hrvaška 
sprejela manj kot 500 beguncev iz Turčije. Foto: STA
Hrvaški zunanji minister Miro Kovač je v izjavil, da bo Hrvaška sprejela manj kot 500 beguncev iz Turčije. Foto: STA

ZAGREB > Miro Kovač je potrdil, da se je Hrvaška obvezala sprejeti manj kot 500 beguncev iz Turčije v skladu z dogovorom med Brusljem in Ankaro. Opozoril je, da bo Hrvaška lahko sprejela največ 1600 beguncev na temelju prejšnjih evropskih načrtov o premestitvah beguncev iz ene v drugo članico EU, kot tudi iz tretjih držav v članice EU.

“Begunce bomo lahko sprejeli le kratkoročno in ne dolgoročno. Svoje obveznosti bomo izpolnili. Smo verodostojna država. Seveda je vse odvisno od evropskega dogovora in od tega ali bodo tudi druge države članice EU izpolnile svoje obveznosti,” je povedal v pogovoru za komercialno televizijo RTL.

Kovač je zavrnil trditve, da so države na balkanski begunski poti zaprle svoje meje za begunce na zahtevo Nemčije.

Pojasnil je, da so lahko vsi ponosni na koordinacijo petih držav, ki je prispevala k skupni rešitvi ter zmanjšala število beguncev in pomagala Evropski uniji in državam, ki so sprejele največ migrantov in beguncev, zlasti Nemčiji.

“Dovolj smo zreli in smo v tem našli skupni interes z našimi kolegi iz Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije. To je bila naša pobuda,” je dejal.

Dodal je, da se število beguncev zmanjšuje tudi na Hrvaškem ter da je bilo v začasnem begunskem centru v Slavonskem Brodu v torek še manj kot 200 ljudi. Preslišal pa je vprašanje, kaj bo z njimi.

Hrvaški mediji so ugibali, da bi prve skupine beguncev iz Turčije na Hrvaško lahko prišle do konca meseca.

STA


Najbolj brano