Hrvaška bo 67 migrantov, rešenih v zadnjem trenutku, vrnila v Srbijo

Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je napovedal, da bodo 67 migrantov, ki so jih odkrili v soboto pri kraju Novska in jih v zadnjem trenutku rešili pred zadušitvijo, vrnili v Srbijo. Od tam so namreč zunaj mejnih prehodov prispeli na Hrvaško.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

ZAGREB > V kombiju z britanskimi registrskimi oznakami je bilo 67 moških iz Afganistana in Pakistana. Večinoma gre za najstnike, dva pa sta mlajša od 14 let, so potrdili na hrvaški policiji. Po navedbah medijev sta stara le 10 let.

V bolnišnice so prepeljali 42 migrantov, ki so jih oskrbeli zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, dehidriracije, lakote in prezeblosti. Kot so poudarili, so večini v zadnjem trenutku rešili življenje.

Preostalih 25 migrantov, za katere so zdravniki ugotovili, da so v dobrem zdravstvenem stanju, so začasno namestili v centre za tujce, ko si bodo opomogli, pa bodo celotno skupino vrnili tja, “od koder so prišli”, je dejal Orepić.

Nekateri mediji se sprašujejo, kako je lahko kombi s 67 ljudmi sploh vstopil v državo in zakaj so ga policisti ustavili šele na avtocesti pri Novski, kakih 200 kilometrov od meje s Srbijo.

Voznika in sovoznika, oba sta bolgarska državljana, je policija priprla zaradi suma tihotapljenja ljudi, ki sta jih spravila v smrtno nevarnost. V prvih 11 mesecih letos so sicer na hrvaškem zaradi tihotapljenja ljudi kazensko ovadili 124 oseb.

Hrvaška policija je objavila, da so septembra in oktobra letos zabeležili skoraj 1400 ilegalnih prehodov državne meje. Večinoma je šlo za državljane Afganistana, Alžirije, Kosova, Pakistana, Sirije in Turčije.

V hrvaških centrih za tujce je približno 700 prosilcev za azil. Dosedanje izkušnje kažejo, da bo približno dve tretjini prosilcev ilegalno zapustilo državo, še preden bo postopek za pridobitev azila končan.

Hrvaške oblasti so letos azil odobrile 72 ljudem, več kot 150 prošenj je bilo zavrnjenih. Azil so večinoma dobili državljani Sirije, Iraka in Irana, je sporočila policija.

STA


Najbolj brano