Homoseksualni teolog prosi za pomoč papeža

Poljski duhovnik in donedavna ugleden vatikanski teolog Krzysztof Charamsa, ki je pred dnevi javno priznal, da je homoseksualec in da ima partnerja, nakar ga je Vatikan suspendiral, se je po pomoč obrnil na papeža Frančiška osebno. Poslal mu je pismo s prošnjo, naj na škofovski sinodi o družini, ki trenutno poteka, "odpre srca škofov".

VATIKAN, MADRID > O svoji potezi je Poljak danes spregovoril za španski časnik ABC.

Kot je med drugim Charamsa še zapisal v pismu papežu, bi morali na sinodi imeti v mislih vse družine, manjšin ne bi smeli izključiti. Rimskokatoliška cerkev mora priznati tudi homo-, bi- in transseksualce. "Smo dobri ljudje in branimo vrednote družine," je zatrdil.

Charamsa je minuli konec tedna poskrbel za veliko razburjenja, ko je dan pred začetkom pomembne sinode o družini v pogovorih za več italijanskih in poljskih medijev ter tudi na novinarski konferenci v Rimu razkril, da je homoseksualec in ima partnerja - Katalonca, ki je skupaj z njim tudi stopil pred novinarje.

43-letnega Poljaka, ki je sicer dejal, da je pripravljen nositi posledice svojega dejanja, so nato nemudoma razrešili s položaja v vatikanski kongregaciji za nauk vere, katere član je bil od leta 2003. Odvzeli so mu tudi dovoljenje za poučevanje na papeških visokih šolah.

Charamsa naj bi bil po poročanju medijev prvi tako ugleden vatikanski teolog, ki je javno priznal svojo homoseksualnost.

STA


Najbolj brano