Hollande prireja konferenco o grožnji Islamske države

Francoski predsednik Francois Hollande je danes napovedal, da prihodnji mesec priredil konferenco o grožnji, ki jo predstavljajo islamski skrajneži v Iraku. Trenutne mednarodne razmere so po njegovih ocenah “najresnejše od leta 2001”.

Francoski predsednik Francois Hollande je danes napovedal, da prihodnji mesec priredil konferenco o grožnji, ki jo predstavljajo islamski skrajneži v Iraku Foto: STA
Francoski predsednik Francois Hollande je danes napovedal, da prihodnji mesec priredil konferenco o grožnji, ki jo predstavljajo islamski skrajneži v Iraku Foto: STA

PARIZ > “Menim, da smo v najresnejši mednarodni situaciji od leta 2001 (...) Zato bom kmalu predlagal konferenco o varnosti v Iraku in boju proti Islamski državi,” je dejal Francois Hollande za časnik Le Monde.

“Potrebujemo globalno strategijo proti tej skupini, ki je dobro strukturirana, dobro financirana, ima zelo sofisticirano orožje in grozi državam, kot so Irak, Sirija in Libanon,” je dejal francoski predsednik.

Francija je minuli teden sporočila, da bo dostavila orožje kurdskim silam, ki se na severu Iraka borijo proti borcem Islamske države. Hollande je v zvezi s tem pojasnil, da je dobava potekala v dogovoru z oblastmi v Bagdadu, tako da “ni nikakršnega dvoma o uporabi tega materiala”.

Poudaril je še, da mednarodna skupnost nosi veliko odgovornost za to, kar se dogaja v Siriji in posledično v Iraku. “Če bi pred dvema letoma zagotovili tranzicijo, ne bi imeli Islamske države,” je prepričan.

“Če bi se pred enim letom velike sile odzvale na uporabo kemičnega orožja, ne bi imeli te grozne izbire med diktatorjem in teroristično skupino,” je dejal Hollande in dodal, da si uporniki zaslužijo vso podporo.

STA


Najbolj brano