Hollande: Grčija sama odloča o obstanku v evroobmočju

Odločitev o obstanku v območju držav z evrom je v rokah Grkov, je v pogovoru za francoski radio France Inter danes ocenil francoski predsednik Francois Hollande. Poudaril je, da mora država, v kateri bodo konec meseca predčasne volitve, izpolniti svoje obveznosti.

Odločitev o obstanku v območju držav z evrom je v rokah Grkov, je v pogovoru za francoski radio France Inter  ocenil francoski predsednik Francois Hollande.  Foto: Wikipedia
Odločitev o obstanku v območju držav z evrom je v rokah Grkov, je v pogovoru za francoski radio France Inter ocenil francoski predsednik Francois Hollande.  Foto: Wikipedia

PARIZ > “Grki so svobodni, da izberejo svojo usodo, obenem pa so prejeli določene obveznosti. Vse to je seveda treba spoštovati,” je na vprašanje o morebitni zmagi stranke Siriza na volitvah 25. januarja dejal Francois Hollande. “Kar pa se tiče obstanka Grčije v evroobmočju, o tem odloča Grčija,” je dodal.

V nedeljo je precej prahu dvignilo poročanje nemškega Der Spiegla, da naj bi bila nemška kanclerka Angela Merkel pripravljena sprejeti izstop Grčije in evroobmočja, če bi po volitvah na oblast prišla Siriza. Ta nasprotuje reformam in varčevalnim ukrepom, na katere so pristale Atene v zameno za finančno pomoč.

Po pisanju tednika je za Berlin izstop Grčije “praktično neizogiben”, če bo po volitvah vlado vodil prvi mož Sirize Aleksis Cipras, ki bi lahko zapustil pot varčevanja in ustavil vračanje dolgov države.

V nedeljo so v Berlinu nakazali, da verjamejo, da bodo Atene izpolnile svoje obveznosti. “Grčija je v preteklosti izpolnila svoje obveznosti. Zvezna vlada predvideva, da bo Grčija izpolnjevala svoje obveznosti še naprej,” je po poročanju bruseljskega EUobserverja dejal tiskovni predstavnik vlade Georg Streiter.

Gospodarski minister Sigmar Gabriel pa je dejal celo, da je “cilj nemške vlade, Evropske unije in celo vlade v Atenah, da Grčija ostane v evroobmočju”. “Ni bilo in ni nasprotnih načrtov,” je dejal za Hannoversche Allgemeine Zeitung, ki ga povzema Euobserver. Dodal je, da Berlin pričakuje, da bodo Atene vztrajale pri svojem reformnem programu.

STA


Najbolj brano