Holland gre z Merklovo v Minsk

Francoski predsednik Francois Hollande je danes potrdil, da v sredo z nemško kanclerko Angelo Merkel odhajata v Minsk z odločno voljo, da na štiristranskem vrhu dosežejo mirovni sporazum o Ukrajini. Vrha naj bi se udeležila tudi ruski in ukrajinski predsednik Vladimir Putin in Petro Porošenko.

Francois Hollande Foto: Wikipedia
Francois Hollande Foto: Wikipedia

PARIZ > “Odhajava s trdo voljo, da bomo to dosegli, ne da bi bila gotova, da bo to mogoče,” je Francois Hollande dejal novinarjem po pogovoru z romunskim predsednikom Klausom Wernerjem Iohannisom v Parizu.

Dodal je, da se bo z Angelo Merkel pred odhodom v Minsk še enkrat pogovorila. Po njegovih besedah se priprave na vrh na diplomatski ravni po ponedeljku nadaljujejo tudi danes, a tudi “spopadi na vzhodu Ukrajine z mrtvimi”. Poudaril je, da si bosta s kanclerko “do zadnjega trenutka na vrhu prizadevala za dosego dogovora, globalne rešitve”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je sicer danes pred poslanci v Parizu izpostavil, da vrh v Minsku še ni gotov, da pa si pogajalci na vso moč prizadevajo, da bi prišlo do njega in da bi prinesel rezultate.

Pri tem je dejal, da so načela, za katera se zavzemajo, “takojšnja prekinitev ognja, hiter umik težkega orožja, učinkovit nadzor meje, spoštovanje suverenosti Ukrajine ter iskanje posebnega statusa za prebivalce Doneškega bazena in ostati čim bliže lanskemu dogovoru iz Minska”.

Z vzhoda Ukrajine medtem danes prvič od začetka konflikta aprila lani poročajo o napadu na poveljstvo ukrajinske vojske, ki je zahtevalo najmanj šest življenj.

Petro Porošenko je zasedanje ukrajinskega parlamenta prekinil in poslance obvestil, da je bilo poveljstvo vojske v Kramatorsku, ki sodeluje v spopadih s proruskimi separatisti na vzhodu države, danes tarča raketnega napada. Kramatorsk leži 70 kilometrov severno od Donecka in najmanj 45 kilometrov daleč od najbližjega območja, ki je pod nadzorom separatistov, navaja AFP.

Pred tem so z vzhoda Ukrajine vojska in separatisti sporočili, da je bilo v zadnjih 24 urah ubitih sedem vojakov in šest civilistov.

Ukrajinska vojska pa je sporočila, da je na jugu fronte sprožila protiofenzivo in znova prevzela nadzor v treh vaseh vzhodno od strateško pomembnega pristaniškega mesta Mariupol, še zadnjega velikega mesta na jugovzhodu države, ki je pod ukrajinskim nadzorom. V drugih dveh bližnjih vaseh potekajo srditi spopadi, je sporočila vojska.

Dan pred vrhom v Minsku je bilo tako danes na vzhodu Ukrajine ubitih najmanj 20 ljudi, medtem ko separatisti skušajo zavzeti čim več ozemlja, da bi prišli z okrepljeno pozicijo za pogajalsko mizo.

STA


Najbolj brano