Hodorkovski ustanovil Odprto Rusijo

Nekdanji naftni tajkun in oster kritik Kremlja Mihail Hodorkovski je danes ustanovil gibanje, v katerem bi združil vse proevropske Ruse in konkuriral ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Gre za “dobro organizirano manjšino”, je objavil v Parizu. Gibanje se bo imenovalo Odprta Rusija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mihail Hodorkovski je  ustanovil gibanje, v katerem bi združil vse proevropske Ruse in konkuriral ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu Foto: Wikipedia
Mihail Hodorkovski je ustanovil gibanje, v katerem bi združil vse proevropske Ruse in konkuriral ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu Foto: Wikipedia

MOSKVA > Nekoč najbogatejši Rus je lani ob izpustitvi iz zapora, v katerem je preživel deset let, napovedal, da se ne bo podal v politiko. Pojasnil je, da Odprta Rusija ne bo stranka, ampak “platforma” za podobno misleče ljudi, poroča AFP.

Kljub temu pa pričakuje, da v Kremlju tega gibanja ne bodo sprejeli ravno z razumevanjem. “Pričakujem, da bodo razburjeni,” je dejal 51-letni Mihail Hodorkovski, ki se je po izpustitvi iz zapora takoj umaknil v tujino. Trenutno živi v Švici.

AFP navaja, da sta se Hodorkovskemu v Parizu že pridružila ugledna ruska izseljenca, ekonomist Sergej Gurijev, ki živi v Parizu, in poslovnež Jevgenij Čičvarkin, ki živi v Londonu. Oba sta iz Rusije pobegnila zaradi pritiskov ruskih obveščevalnih služb.

Kot so dejali, se zavedajo, da je Vladimir Putin zdaj trdno v sedlu, vendar so prepričani, da se bo tudi njegova vladavina enkrat končala. In Rusija mora razmišljati o prihodnosti po Putinu, so poudarili ob današnji predstavitvi Odprte Rusije.

STA


Najbolj brano