Hladen tuš za Nemčijo glede kvot za begunce

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je bil danes v Pragi deležen odločne zavrnitve kvot za begunce s strani kolegov iz Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske. Steinmeier je dejal, da Nemčija samo ta konec tedna pričakuje 40.000 beguncev in da bi lahko bila begunska kriza največji izziv v zgodovini EU, a kolegov z Vzhoda ni prepričal.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je bil danes 
v Pragi deležen odločne zavrnitve kvot za begunce s strani 
kolegov iz Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske.
Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je bil danes v Pragi deležen odločne zavrnitve kvot za begunce s strani kolegov iz Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske. 

PRAGA > Ti so znova in odločno zavrnili obvezne kvote za razporeditev beguncev. Po besedah češkega zunanjega ministra Lubomira Zaoraleka morajo posamične države obdržati pravico nadzora nad tem, koliko beguncev bodo sprejele, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je ponovil, da so države višegrajske četverice pripravljene pomagati določenemu številu beguncev, a kvote, ki jih želi vsiliti EU, zavračajo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Frank-Walter Steinmeier tako kolegov z Vzhoda ni prepričal, čeprav je poudaril, da gre pri begunski krizi za izziv, ki ga ena sama država ne more obvladati. “Potrebujemo evropsko solidarnost,” je povedal.

Poudaril je tudi, da bo v Nemčijo, ki letos skupaj pričakuje 800.000 prošenj za azil, samo prihajajoči konec tedna prišlo 40.000 beguncev, kar je sicer četrtina od 160.000 ljudi, ki jih želi Evropska komisija prihodnji teden prerazporediti po celotni EU.

Kljub veliki pripravljenosti nemškega prebivalstva so zmožnosti Nemčije vedno bolj omejene, je še izpostavil vodja nemške diplomacije.

Poleg višegrajske četverice obvezne kvote za begunce jasno zavrača tudi Romunija, na enaki valovni dolžini pa je tudi Danska, prek katere skušajo množice beguncev priti na Švedsko. Koebenhavn je danes dal vedeti, da bo zavrnil sodelovanje v sistemu centralizirane razporeditve beguncev, ki si je želi Bruselj.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sicer danes v Bruslju napovedal, da bo sklical izredni vrh EU še ta mesec, če notranji in pravosodni ministri v ponedeljek ne bodo dosegli dogovora glede predloga Bruslja za razporeditev beguncev.

Madžarski zunanji minister Pieter Szijjarto je medtem danes v Pragi obelodanil, da je Budimpešta pripravljena gostiti konferenco o sodelovanju med EU in državami Zahodnega Balkana, to je Srbijo in Makedonijo, glede begunske krize.

STA


Najbolj brano