Hekerji ukradli osebne podatke štirih milijonov uslužbencev zvezne vlade ZDA

Kitajski hekerji naj bi vdrli v računalniški sistem kadrovske službe ameriške zvezne vlade in ukradli osebne informacije štirih milijonov nekdanjih in sedanjih zaposlenih zveznih uslužbencev. Vdor in krajo preiskuje ameriška zvezna policija (FBI).

Fotografija je simbolična Foto: Angel Herrero De Frutos
Fotografija je simbolična Foto: Angel Herrero De Frutos

WASHINGTON > Članica ameriškega senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti, republikanka Susan Collins iz države Maine je dejala, da imajo zanesljive dokaze, da za vdorom in krajo podatkov stojijo kitajski hekerji.

Urad za upravljanje z osebjem oziroma kadrovska služba zvezne vlade ZDA izvaja kontrole ozadja in preteklosti za 90 odstotkov vseh zveznih uslužbencev ZDA. To pomeni, da so hekerji prišli ne le do informacij o bančnih računih in drugih osebnih podatkih, ampak tudi o vseh informacijah iz preteklosti zveznih uslužbencev, med njimi ministrov in vohunov, kar je lahko zelo ustrezno za morebitno izsiljevanje.

Ameriška vlada se je na krajo podatkov odzvala s pozivom vsem 2,7 milijona trenutno zaposlenim zveznim uslužbencem, da jim za 18 mesecev nadzorujejo račune in morebitno zlorabo drugih podatkov. STA


Najbolj brano