Hekerji iz bank pokradli več sto milijonov dolarjev

Skupina hekerjev je v zadnjih dveh letih iz več kot 100 bank v 30 državah pokradla na stotine milijonov dolarjev. Pri tem so uporabljali napredne programe, ki jih banke niso odkrile, tako da so denar lahko kradli postopoma in v manjših zneskih, je poročal ameriški New York Times.

Skupina hekerjev je v zadnjih dveh letih iz več kot 100 bank v 30 državah pokradla na stotine milijonov dolarjev.  Foto: Internet
Skupina hekerjev je v zadnjih dveh letih iz več kot 100 bank v 30 državah pokradla na stotine milijonov dolarjev.  Foto: Internet

WASHINGTON > Nepridipravi naj bi skupaj ukradli za več kot 300 milijonov dolarjev, zneske pa so nakazovali na različne račune po svetu in se tako izognili odkritju.

Prek bančnega omrežja so vdirali tudi v posamezne bankomate in jih sprogramirali tako, da so ob točno določenem času izvrgli denar, je poročal časnik, ki se sklicuje na še neobjavljeno poročilo ruskega razvijalca protivirusnih rešitev Kaspersky Lab.

Hekerji so večinoma kradli iz bank v Rusiji, na milijone dolarjev pa je izginilo tudi iz bank na Japonskem, Nizozemskem, v Švici in ZDA.

V podjetju Kaspersky so krajo označili za največji hekerski napad na banke v zgodovini. Poročilo naj bi javnosti predstavili kmalu.

STA


Najbolj brano