Hči Nemcova: Odgovornost za očetovo smrt nosi Putin

Odgovornost za smrt Borisa Nemcova mora prevzeti ruski predsednik Vladimir Putin, je za britanski BBC povedala hči nedavno ubitega ruskega opozicijskega politika Žana Nemcova. Meni namreč, da je Putin “politično” kriv.

Po umoru Borisa Nemcova, dolgoletnega ostrega kritika Putina in borca proti korupciji, so se pojavile številne teorije zarote, kdo bi lahko stal za umorom. Foto: Wikipedia
Po umoru Borisa Nemcova, dolgoletnega ostrega kritika Putina in borca proti korupciji, so se pojavile številne teorije zarote, kdo bi lahko stal za umorom. Foto: Wikipedia

MOSKVA > Žana Nemcova je pojasnila, da je bil oče viden kritik Vladimirja Putina. “Bil je najmočnejši voditelj ruske opozicije. Po njegovi smrti je opozicija obglavljena in vsi se bojijo,” je ponovila besede očetovih zaveznikov. “Zdaj nimamo več nobene tako močne osebnosti (...) s tako obširnim strokovnim znanjem in izkušnjami v soočanju z oblastmi.”

30-letnica je povedala, da preiskovalci niso govorili z njo, ker jih “ne zanima neodvisna preiskava”.

Boris Nemcov je lani po grožnjah s smrtjo na njegovi facebook strani obvestil ruske oblasti. A policija je septembra zavrnila njegovo prošnjo za preiskavo.

Hči Nemcova še vedno težko verjame, kaj se je zgodilo z očetom. “Ubili so mi očeta, ne morem biti tiho,” je dejala.

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini je danes pozvala k “popolni in transparentni” preiskavi umora.

Nemcov je bil ubit 27. februarja blizu Kremlja. Zanj so bile usodne štiri krogle neznanih napadalcev. Njegov umor je pretresel Rusijo; dan po atentatu se je na protestih zbralo več kot 70.000 ljudi, na pogrebu pa se je od njega poslovilo več kot 10.000 ljudi.

Po umoru Nemcova, dolgoletnega ostrega kritika Putina in borca proti korupciji, so se pojavile številne teorije zarote, kdo bi lahko stal za umorom. Putin je umor označil za naročenega in menil, da gre za provokacijo. Obljubil je, da bodo vložili vse napore, da ujamejo storilce.

Medtem so v Rusiji prijeli domnevnega morilca Zaurja Dadajeva, ki pa naj bi bil v priznanje umora prisiljen. Dadajev je namreč obiskovalcem v zaporu dejal, da je bil dva dni zvezan, na glavo pa so mu poveznili vrečo. Kot je pojasnil, je priznal le zato, da bi osvobodili prijatelja, ki so ga prav tako prijeli.

STA


Najbolj brano