Haradinaj: Srbija ni odgovorna, vpletena je Slovenija

Nekdanji kosovski premier, predsednik Zveze za prihodnost Kosova Ramush Haradinaj, ki so ga v sredo pridržali na ljubljanskem letališču na podlagi srbske tiralice, je za prištinsko televizijo izjavil, da Srbija s tem ni povezana, pač pa da je v to vpletena Slovenija. Kosovska vlada po njegovi oceni ni sposobna razrešiti njegove težave.

Nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja so v 
sredo pridržali na ljubljanskem letališču na podlagi srbske 
tiralice. Foto: STA
Nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja so v sredo pridržali na ljubljanskem letališču na podlagi srbske tiralice. Foto: STA

PRIŠTINA > Za kosovsko televizijo TV Rokum je Ramush Haradinaj dejal, da ne ve, zakaj mu slovenski organi še niso vrnili potnega lista, da bi se lahko vrnil na Kosovo. Na vprašanje, ali za tem stoji Srbija, je bil jasen: “Srbija s tem ni povezana. Obtožnica ima datum 2004, tedaj se je država imenovala Srbija in Črna gora,” je dejal.

Dodal je, da je prepotoval Nemčijo in Avstrijo in ga ni nihče ustavil, to se mu je zgodilo samo v Ljubljani. Spomnil je, da ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu dvakrat oprostilo krivde za vojne zločine.

“Država Slovenija je vpletena v to, zakaj je tako, mi ni jasno,” je dejal Haradinaj, ki je člane kosovske vlade označil za “bednike”, ki ne znajo sprejemati odločitev in rešiti zapleta. Posebej nekdanji kosovski premier zameri sedanjemu premierju Isi Mustafi, ki je izjavil, da so Haradinaja aretirali v Ljubljani.

“Zelo se je zmotil Mustafa, ki je dejal, da sem aretiran. Od kod mu pravica, da je dejal, da sem aretiran in od kdaj je strokovnjak za mednarodno pravo?” se je vprašal Haradinaj, danes poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

STA


Najbolj brano