Haaško sodišče zavrnilo zahtevo po vrnitvi Šešlja v pripor

Sodni senat haaškega sodišča je zavrnil zahtevo tožilstva, da se haaški obtoženec in vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj vrne v pripor v Haagu.

Sodni senat haaškega sodišča je zavrnil zahtevo tožilstva, da se haaški obtoženec in vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj vrne v pripor v Haagu. Foto: Wikipedia
Sodni senat haaškega sodišča je zavrnil zahtevo tožilstva, da se haaški obtoženec in vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj vrne v pripor v Haagu. Foto: Wikipedia

HAAG, BEOGRAD >Vojislav Šešelj je na začasni prostosti od novembra, po trditvah tožilstva pa je s svojimi obnašanjem v Srbiji pokopal duha odločitve, ki jo je iz humanitarnih razlogov sprejel sodni senat.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je v začetku novembra lani za 60-letnega Šešlja, ki je obtožen vojnih zločinov, zaradi bolezni odredilo začasno izpustitev. Od vrnitve v Beograd je večkrat ponavljal svoje nacionalistične ideje o Veliki Srbiji in pozival k strmoglavljenju srbskega vodstva.

Šešelj je bil v haaškem priporu od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, a še zdaj ni jasno, kdaj bo znana sodba. Obtožen je vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Tožilstvo zanj zahteva 28 let zapora. Šešelj vztraja, da ni kriv.

Tožilstvo je nato 1. decembra vložilo zahtevo, da se vrne v pripor. V svoji zahtevi je tako neposredno kritiziralo odločitev sodnega senata kot tudi menilo, da je Šešelj kršil pogoje začasne izpustitve na prostost.

A kot je v danes objavljeni odločitvi utemeljil sodni senat, se tožilstvo na odločitev senata ni pritožilo, temveč je zaprosilo za ponovno preučitev odločitve, ki pa je mogoča le na podlagi novih dejstev. Teh po mnenju sodnikov ni.

Sodišče ni ugotovilo niti morebitnih kršitev pogojev začasne izpustitve na prostost. Ti med drugim predvidevajo, da Šešelj nima stika s pričami ali žrtvami, da ne ovira pravnih postopkov in da se vrne v Haag, ko ga bo sodišče k temu pozvalo.

Šešelj je sicer izjavil, da se ne bo nikoli vrnil v Haag, a kot pojasnjuje senat, mu to zaenkrat sploh še ni bilo naročeno, tako da ne gre za kršitev. “Samo izjava o nameri ne predstavlja kršenja obveze,” so zapisali po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta.

Srbski premier Aleksandar Vučić je današnjo odločitev haaškega sodišča označil za pričakovano. “Če so sprejeli odločitev o izpustitvi, zakaj bi ga vračali po mesecu dni. Nisem niti pričakoval, da bo sodišče drugače odločilo,” je dejal na novinarski konferenci po pogovoru s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom v Beogradu. Dodal je še, da vprašanje vrnitve Šešlja v Haag ni pomembno za življenje v Srbiji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

STA


Najbolj brano