Haaško sodišče za začasno prostost za Stanišića in Simatovića

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je v torek odločilo, da haaška obtoženca Jovico Stanišića in Franka Simatovića začasno izpusti na prostost. Na prostosti bosta do začetka ponovnega sodnega procesa, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje 
Jugoslavije je odločilo, da haaška obtoženca Jovico Stanišića in Franka Simatovića začasno izpusti na prostost.  Foto: Wikipedia
Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je odločilo, da haaška obtoženca Jovico Stanišića in Franka Simatovića začasno izpusti na prostost.  Foto: Wikipedia

BEOGRAD > Predsednik srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je za Tanjug dejal, da datum, kdaj naj bi oba obtoženca izpustili na prostost, še ni znan.

Haaško sodišče je sredi decembra razveljavilo sodbo zoper nekdanjega vodjo srbske Službe državne varnosti (SDB) Jovico Stanišića in poveljnika enote za posebne operacije te tajne službe Franka Simatovića ter odredilo ponovno sojenje za očitane zločine med vojno na območju nekdanje Jugoslavije.

Stanišić in Simatović sta bila na prvi stopnji obtožena, da sta med vojno na območju nekdanje Jugoslavije organizirala, financirala, oskrbovala in nadzirala srbske paravojaške formacije, kot so Rdeče baretke, Škorpijoni, pa tudi Tigri pokojnega Željka Ražnatovića Arkana. Simatović je bil prvi poveljnik Rdečih baretk.

Obtožnica ju je bremenila zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, ki naj bi jih storila v okviru združenega zločinskega podviga, ki ga je vodil takratni srbski predsednik Slobodan Milošević, s ciljem trajne in nasilne odstranitve nesrbskega prebivalstva iz delov BiH in Hrvaške, ki bi bili nato vključeni v srbsko državo.

Leta 2013 so ju v Haagu oprostili, ker da tožilstvo ni nedvoumno dokazalo, da sta obtoženca načrtovala ali ukazala zločine, navedene v obtožnici, so takrat razsodili haaški sodniki. Tožilstvo se je na oprostilno sodbo pritožilo. Sodišče v Haagu je nato 15. decembra razveljavilo oprostilni sodbi. Sodnik Fausto Pocar je dejal, da bodo obtoženima ponovno sodili v vseh točkah obtožnice. Pojasnil je, da so sodniki leta 2013 naredili več napak.

STA


Najbolj brano