Haaško sodišče Srbiji naložilo vrnitev Šešlja v Haag

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je srbski vladi poslalo poziv, naj nemudoma poskrbi za vrnitev haaškega obtoženca in vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja v pripor v Haag, so danes za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili na srbskem pravosodnem ministrstvu.

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju 
nekdanje Jugoslavije je srbski vladi naložilo vrnitev  Vojislava 
Šešlja v pripor v Haag. Foto: Wikipedia
Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je srbski vladi naložilo vrnitev Vojislava Šešlja v pripor v Haag. Foto: Wikipedia

BEOGRAD > Haaško sodišče je novembra lani Vojislavu Šešlju iz humanitarnih razlogov odobrilo začasno izpustitev iz pripora in vrnitev v domovino, ker naj bi imel po navedbah srbskih zdravnikov raka na debelem črevesu in metastaze na jetrih.

Šešelj od vrnitve v Srbijo razburja domačo in tujo javnost s ponavljanjem svojih nacionalističnih idej o Veliki Srbiji in pozivi k strmoglavljenju aktualnega srbskega vodstva. Haaško tožilstvo je zato zahtevalo odpravo odločitve o izpustitvi in jo tudi doseglo.

Prizivni senat haaškega sodišča je 30. marca odločil, da se mora Šešelj nemudoma vrniti v pripor v Scheveningnu, sodnemu senatu pa naložil, naj odpravi odločitev o izpustitvi in odredi ponoven pripor.

Srbsko pravosodno ministrstvo je že prejelo poziv, naj Šešlja v Haag vrne “v torek, 26. maja, ali takoj, ko bo mogoče”, je za AFP danes potrdil vir na ministrstvu, ki je želel ostati anonimen. O sporočilu sodišča je danes pisal tudi srbski dnevnik Politika.

Predsednik srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je za dnevnik Blic dejal, da bi lahko Šešlja tako hitro vrnili v Haag le, če bi se prostovoljno predal, kar pa Šešelj vztrajno zavrača. Ljajić je pojasnil, da bi v primeru aretacije Šešlja trajalo še 10 do 15 dni do njegove izročitve.

STA


Najbolj brano