Guantanamo zapustil zadnji britanski zapornik

Ameriško oporišče Guantanamo na Kubi je danes zapustil zadnji zapornik iz Velike Britanije, ki je za zapahi tega vojaškega zapora ZDA za teroristične osumljence prestal 13 let, je danes sporočil britanski zunanji minister Philip Hammond. Savdijec Shaker Aamer, ki je poročen z Britanko, je imel dovoljenje za stalno bivanje na Otoku.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LONDON > Kot je dejal Hammond, so ZDA pred nekaj tedni napovedale izpustitev Aamerja, zdaj pa je že na poti na Otok, kjer ga pričakujejo še danes.

ZDA so 46-letnega Aamerja, očeta štirih otrok, obtoževale, da je rekrutiral, financiral in se boril za teroristično mrežo Al Kaida. Bil naj bi tudi tesen sodelavec njenega že pokojnega vodje Osame bin Ladna.

V taborišču na Kubi, ki ga je odprla vlada Georgea Busha mlajšega, da bi se pri obravnavi terorističnih osumljencev izognila domačim zakonom, ustavi ter mednarodnemu pravu, je bilo v začetku meseca z Aamerjem vred 114 ujetnikov. Od tega jih je imelo 53 zeleno luč za izpustitev ali selitev v države, ki bi jih bile pripravljene sprejeti. Preostali so čakali na sojenje pred vojaškim sodiščem ali pa so bili domnevno prenevarni za sojenje oziroma vojaške oblasti niso imele dovolj dokazov, ki bi vzdržali proces.

ZDA niso zanj nikoli izdale obtožnice ali mu sodile. Sam je trdil, da je v Afganistanu delal za dobrodelno organizacijo. Američani, ki so ga pred premestitvijo v Guantanamo zadrževali v zaporu Bagram v Afganistanu, so ga po njegovih trditvah mučili.

Aamer se je rodil v Savdski Arabiji, živel v ZDA, nato pa se ustalil v Veliki Britaniji, kjer se je poročil in leta 1996 dobil stalno dovoljenje za bivanje. Leta 2001 je svojo družino odpeljal v Afganistan, po napadih v ZDA 11. septembra 2001 pa jih je poslal v Pakistan. Še istega leta so ga Američani prijeli.

Dovoljenje, da ga izpustijo iz Guantanama, so ZDA sicer izdale že dvakrat v preteklosti, leta 2007 in 2009. K njegovi osvoboditvi so pozivale različne britanske vlade. Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je njegovo ujetništvo označila za nevzdržno.

Ameriški predsednik Barack Obama si vse od leta 2009 prizadeva zapreti sporni zapor v Guantanamu, vendar v kongresu za to ne najde posluha.

STA


Najbolj brano