Gruevski pripravljen tudi na spremembo imena Makedonije

Makedonija bi lahko pristala na spremembo imena in tako končala 24 let trajajoč diplomatski spor z Grčijo, zaradi katerega je zastalo njeno približevanje EU in zvezi Nato. To je v sredo v britanskem časniku Guardian napovedal makedonski premier Nikola Gruevski.

Skopje
Skopje 

LONDON > Dejal je, da želi začeti pogajanja z Atenami o imenu Makedonije, a o dogovoru bodo morali na referendumu odločiti makedonski volivci.

“Čim prej bi želeli začeti dialog z Grčijo o iskanju rešitve in če bomo rešitev našli, bomo morali oditi še do državljanov in pripraviti referendum (...) Preko dialoga moramo poiskati neko rešitev, nato pa vprašati državljane, ali je to prav ali ne,” je ocenil Nikola Gruevski.

Grki ne pristajajo na uradno poimenovanje svoje severne sosede Republika Makedonija, saj trdijo, da to ime pripada njihovi severni pokrajini Makedoniji. Zaradi tega se je v ZN uveljavil izraz Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija z angleško kratico FYROM.

Grke moti tudi motiv sonca na rdeče-rumeni makedonski zastavi, ki naj bi bil prav tako v osnovi grški, sporen pa je še antični junak Aleksander Veliki, ki si ga prav tako lastita obe državi.

Makedonski zunanji minister Nikola Poposki bo prav danes obiskal Grčijo, kar bo prvi tako visok makedonski obisk v Atenah po letu 2000. Pred obiskom je Poposki za grški časnik Katimerini ocenil, da je čas “več kot dozorel” za rešitev spora glede imena.

Guardian ob tem ocenjuje, da sta balkanski sosedi očitno končno pripravljeni na kompromis - z Grčijo gospodarsko na kolenih in obema državama globoko ujetima v begunsko krizo. Časnik tudi spomni, da je grški zunanji minister Nikos Kocjas poleti obiskal Skopje in da več vidnih članov vlade Aleksisa Ciprasa že dlje časa poziva k rešitvi spora s sosedo.

STA


Najbolj brano