Gruevski in Zaev sta se pogovarjala do jutra

Makedonski premier Nikola Gruevski in vodja opozicijskih socialdemokratov Zoran Zaev sta se v torek sestala v Strasbourgu in skušala ob pomoči Evropskega parlamenta in komisije zbližati stališča ter ublažiti globoko politično krizo v Makedoniji.

Nikola Gruevski Foto: Wikipedia
Nikola Gruevski Foto: Wikipedia

STRASBOURG > Pogovorom, ki so se zavlekli v jutro, je danes sledilo skopo sporočilo za javnost. V njem so trije evropski poslanci, ki so sodelovali v pogovorih in med katerimi je poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo Ivo Vajgl, ter evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ki je bil prav tako prisoten, pozdravili “iskrene pogovore” o ključnih spornih točkah.

Pozdravili so tudi prizadevanja voditeljev glavnih makedonskih strank “za sklenitev dogovora v interesu vseh državljank in državljanov in za soočenje z izzivi, ki izhajajo iz krize, v skladu z evropskimi standardi”. Kot so zapisali, sta strani potrdili “zavezanost procesu integracije v EU in demokratičnim načelom ter se strinjali, da je interes države na prvem mestu”.

Stališča Gruevskega in Zaeva ostajajo zelo narazen

Po poročanju tujih tiskovnih agencij so torkovi pogovori trajali vso noč, kar deset ur, Nikola Gruevski in Zoran Zaev pa ob odhodu nista dajala izjav.

Vajgl je v današnji izjavi ocenil, da “so bili pogovori zelo konstruktivni in vzdušje dobro”. Kot je dejal, stališča Gruevskega in Zaeva resda ostajajo zelo narazen in to je prišlo do izraza tudi v tokratnih pogovorih, “a kljub temu smo lahko dosegli soglasje glede nekaterih pomembnih izhodišč za nadaljevanje političnih pogovorov” - tako v formatu voditeljev glavnih makedonskih strank v Skopju kakor tudi posredovalne misije v Evropskem parlamentu v sodelovanja s komisarjem Hahnom.

Menil je, da se Gruevski in Zaev zavedata, da kriza terja osredotočanje na politični dialog. Zavedata se tudi nevarnosti, da bi Evropska komisija ob poslabšanju razmer spremenila dosedanje stališče, da je treba čim prej odpreti pristopna pogajanja z Makedonijo. Kot se je izrazil poslanec, ta nevarnost “visi nad makedonsko politiko kot Damoklejev meč”.

Glede nadaljnjih pogovorov so evropski poslanci v izjavi za javnost danes zapisali le, da so se vse strani strinjale, da je s srečanji treba nadaljevati. Vajgl je pojasnil, da konkretnih datumov za naprej še niso določili, a da si želijo, “da bi bila naša misija zaključena nekje do poletja”.

Od rešitve problemov odvisna evropska perspektiva države

Vajgl je tudi spomnil na nedavne dogodke v Kumanovu, kjer je bilo v spopadih ubitih osem makedonskih policistov in deset albanskih skrajnežev. Označil jih je kot “zelo resno opozorilo, da se mora makedonska politika zresniti in strniti okoli problemov, od rešitve katerih je odvisna evropska perspektiva države”.

Z množičnimi zborovanji, najprej opozicije v nedeljo in nato še podpornikov vlade v ponedeljek, sta strani želeli pokazati, da imata podporo v prebivalstvu. Ti zborovanji sta zelo očitno ponazorili globoko razdeljenost in polarizacijo Makedonije, medtem ko je rešitev krize v iskanju stičnih točk, je še ocenil Vajgl.

Po njegovem je zdaj končno tudi mednarodna skupnost spoznala, da ima lahko kriza v Makedoniji resne posledice za širšo regijo in lahko predstavlja varnostno tveganje za Evropo.

STA


Najbolj brano