Grški reformi predlogi blizu predlogom upnikov pred prekinitvijo pogajanj

Tiskovni agenciji dpa in AFP poročata, da so konkretni predlogi reform grške vlade zelo podobni tistim, ki so jih zahtevali mednarodni upniki, preden so se pogajanja o nadaljevanju finančne pomoči zadolženi evropski državi v zameno za reforme junija prekinila.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem Foto: STA
Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem Foto: STA

BRUSELJ > Dpa poroča, da so Grki ponudili koncesije glede davka na dodano vrednost (DDV), pokojninske reforme in davčnih stopenj za otoke. Grčija predlaga standardni 23-odstotni DDV, za energijo, hrano, hotele in vodo 13-odstotnega in za zdravila, knjige in gledališča 6-odstotnega.

Grčija prav tako predlaga tudi postopno odpravo davčnih popustov na otoke, začenši s tistimi z višjimi dohodki in turistično popularnimi. Atene so doslej povsem zavračale odpravo 30-odstotne davčne olajšave za prebivalce otokov.

Atene so popustile tudi glede pokojninske reforme in sprejemajo povišanje starosti za upokojitev na 67 let. Upniki so zahtevali zmanjšanje vojaške porabe za 400 milijonov evrov na leto, Grki pa ponujajo letos zmanjšanje za 100 milijonov, leta 2016 pa za 200 milijonov.

Te in druge koncesije Grčija ponuja za olajšanje bremena dolga in nov triletni program finančne pomoči. Premier Aleksis Cipras bo danes parlament uradno zaprosil za pooblastila za nadaljevanje pogajanj z upniki.

Grčija je v četrtek zvečer šefu evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu poslala konkretne reformne predloge, ki naj bi jih izvedla v zameno za nov denar. Pred tem je v sredo uradno vložila prošnjo za program pomoči iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM.

Grčija je prošnjo za program pomoči iz ESM poslala, potem ko ji je dal vrh območja evra do četrtka opolnoči čas, da posojilodajalcem predstavi resne in tehtne predloge. Koliko denarja naj bi Grki z novo prošnjo želeli, ni čisto jasno, vendar pa naj bi prosili za več, kot so načrtovali v Bruslju zato, ker Atene zdaj za letošnje leto namesto 0,5-odstotne gospodarske rasti računajo na triodstotno krčenje gospodarstva.

V soboto je predviden nov krizni sestanek finančnih ministrov držav v območju evra, v nedeljo pa po napovedih odločilni vrh celotne osemindvajseterice. V Bruslju in prestolnicah držav z evrom se ne izogibajo več niti omembi scenarija grškega izstopa iz evrskega območja.

STA


Najbolj brano