Grški referendum: proti glasovalo 61,31 odstotka udeležencev. Varufakis odstopil.

Na nedeljskem referendumu je po uradnih izidih, ki jih je ponoči objavilo grško notranje ministrstvo, proti pogojem, ki so jih v zameno za novo finančno pomoč postavili mednarodni posojilodajalci, glasovalo 61,31 odstotka udeležencev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. Volilna udeležba je bila 62,5-odstotna. Grški finančni minister Janis Varufakis je danes sporočil, da je odstopil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na nedeljskem referendumu je po uradnih izidih proti pogojem, ki so jih v zameno za novo finančno pomoč postavili 
mednarodni posojilodajalci, glasovalo 61,31 odstotka udeležencev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka.
Na nedeljskem referendumu je po uradnih izidih proti pogojem, ki so jih v zameno za novo finančno pomoč postavili mednarodni posojilodajalci, glasovalo 61,31 odstotka udeležencev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. 

ATENE > Grki so tako izrekli odločen “ne” novim varčevalno-reformnim pogojem, ki so jih tik pred propadom pogajanj med Grčijo in posojilodajalci pred dobrim tednom pripravili Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad. Pred glasovanjem si je malokdo upal napovedati izid, saj so ankete kazale na popolno izenačenost obeh taborov.

Volilna udeležba je približno dosegla raven z januarskih parlamentarnih volitev, na katerih je slavila leva stranka Siriza. Bila je tudi bistveno višja od 40 odstotkov, potrebnih za veljavnost referenduma.

Evropo po grškem “ne” zdaj čaka dan številnih srečanj, na katerih bodo voditelji ocenjevali posledice grškega referendumskega “ne” in iskali možne poti naprej. Zvečer se bosta sestala nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande, že zjutraj pa se bodo posvetovali predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem in predsednik ECB Mario Draghi.

Prav vloga ECB bo danes ključna. Svet ECB naj bi namreč odločal o tem, ali bo zvišal zgornjo mejo izredne likvidnostne pomoči grškim bankam in tako omogočil, da te v torek le odprejo vrata, ali pa jo bo ohranil nespremenjeno, kar bi pomenilo, da bi Grke čakalo še kar nekaj dni brez dostopa do bančnih računov in z omejitvami za dvig gotovine z bankomatov. V najbolj črnem scenariju bi ECB pomoč odpravila, kar pa bi za grški bančni sistem pomenilo potop.

Hitrih rešitev po mnenju večine analitikov ne bo, saj se mora Grčija s posojilodajalci zdaj pogajati o novem programu pomoči, velik izziv pa je tudi zahteva Aten po prestrukturiranju dolga do evrskih držav. Grke tako najverjetneje čaka še kar nekaj težkih dni.

STA


Najbolj brano