Cipras: Dogovor nocoj mogoč, če si ga vse strani želijo

Grški premier Aleksis Cipras je danes ob prihodu na krizni vrh območja evra v Bruslju zatrdil, da je pripravljen na “pošten kompromis”, ter ocenil, da je dogovor nocoj mogoč, “če si ga vse strani želijo”.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

BRUSELJ > “Tu sem za pošten kompromis. To smo dolžni Evropejcem. Dogovor nocoj lahko dosežemo, če si to želijo vse strani,” je bil kratek Aleksis Cipras.

Cipras se je danes po telefonu pogovarjal tudi z ameriškim finančnim ministrom Jacobom Lewom. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na vladne vire, je Cipras v pogovoru izrazil željo, da bi evrsko območje podaljšalo finančno pomoč Grčiji, a tako, da bi dogovor “spoštoval Grke in vse njihove žrtve v zadnjih petih letih”.

Finančni ministri držav v območju evra so končali sestanek o Grčiji z napredkom, o preostalih odprtih vprašanjih bodo zdaj razpravljali voditelji držav v območju skupne evropske valute. Dolgo pot smo prehodili, a nekaj pomembnih vprašanj je še odprtih, o njih bodo odločili voditelji, je bil ob odhodu kratek šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Stubb: Dosežen je precejšen napredek

Več je povedal finski finančni minister Alexander Stubb, ki ocenjuje, da je dosežen precejšen napredek ter da so ministri pripravili ambiciozen predlog in poročilo za voditelje, ki zdaj razpravljajo naprej.

Dokument, ki so ga pripravili ministri, po Stubbovih besedah vključuje tri vrste pogojev: zakone, ki jih mora sprejeti Grčija do srede, seznam podrobnih ukrepov na področju trga dela, pokojnin in davkov, ter ukrepe na področju privatizacije, vključno s privatizacijskim skladom.

Ključno pa je, da morata za začetek pogajanj o tretjem programu pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM vse te pogoje potrditi tako grška vlada kot grški parlament, je izpostavil finski minister.

Evroskupina je po Stubbovih navedbah dosegla dober rezultat, sedaj so na potezi voditelji držav v območju evra, nato pa grška vlada in parlament. “Korak za korakom,” je dejal.

Moscovici: Napredek je dosežek

Tudi avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling je poudaril, da so pogoj za nov sveženj pomoči reforme, ki bi jih moral sprejeti grški parlament. V nasprotnem primeru po Schellingovih besedah ne bo pogajanj o tretjem programu.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je ob odhodu prav tako povedal, da je dosežen napredek, a da ostaja nekaj težav, s katerimi se bodo spopadli voditelji.

Med odprtimi točkami, o katerih razpravljajo voditelji, je ključno zelo kočljivo vprašanje lajšanja ogromnega grškega dolga, težkega 180 odstotkov grškega bruto domačega proizvoda ali 320 milijard evrov.

Uradnih izjav in informacij o tem vprašanju po sestanku evroskupine ni bilo, je pa to odločilen element novega svežnja pomoči Grčiji, ki naj bi poleg triletnega programa pomoči iz ESM vključeval tudi kratkoročno, premostitveno financiranje države.

Merklova: Dogovora za vsako ceno ne bo

Danes nas čakajo težka pogajanja, dogovora za vsako ceno ne bo, je poudarila nemška kanclerka Angela Merkel ob prihodu na krizni vrh območja evra o Grčiji v Bruslju. Voditelji evrskih držav so vrh v Bruslju začeli ob 16. uri.

Merklova od finančnih ministrov držav v območju evra danes ne pričakuje soglasnega stališča o poti naprej.

To po njenih besedah ni nič čudnega, saj je položaj zelo težek, tako gospodarski položaj v Grčiji kot politični zaradi izgube zaupanja v Grčijo.

“Vem, da so živci napeti, a zagotoviti je treba, da koristi pretehtajo slabosti,” je še izpostavila.

Francoski predsednik Francois Hollande je zatrdil, da bo Francija storila vse za dogovor, ter zavrnil nemško idejo o začasnem grexitu, češ da je mogoč le čist scenarij: grexit da ali ne.

Renzi: Italija ne želi izstopa Grčije iz evrskega območja

Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je znova zatrdil, da se bo do zadnje milisekunde boril za dogovor, in izrazil upanje, da dogovor bo.

Italijanski premier Matteo Renzi je danes po poročanju časnika Il Messaggero zavrnil možnost začasne izključitve Grčije iz evrskega območja, ki naj bi jo neuradno predlagal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. “Italija ne želi izstopa Grčije iz evrskega območja in Nemčiji pravim: dovolj je,” je časnik navajal Renzija.

Dogovarjanje glede reševanja grškega vprašanja bi lahko ogrozil tudi morebiten politični zaplet na Finskem, ki ima zelo stroge fiskalne poglede in sodi med članice, ki naj bi jih bilo najtežje prepričati v morebiten nov program pomoči Grčiji.

Takšni rešitvi je izrazito nenaklonjena koalicijska evroskeptična stranka Finci. Finski premier Juha Sipilä je v današnji izjavi za finske medije sicer dejal, da “zares ni ničesar” v namigih o morebitnem razpadu koalicije.

STA


Najbolj brano