Grški poslanci razpravljajo o reformnih predlogih

Grška parlamentarna komisija je dopoldne, še pred zasedanjem parlamenta, začela obravnavo predlaganih reform, katerih sprejetje je pogoj za začetek pogajanj o tretjem programu pomoči Grčiji.

Današnje glasovanje - grški poslanci naj bi glasovali okrog 
polnoči po lokalnem času - bo ena največjih političnih 
preizkušenj za premierja Aleksisa  Ciprasa doslej.
Današnje glasovanje - grški poslanci naj bi glasovali okrog polnoči po lokalnem času - bo ena največjih političnih preizkušenj za premierja Aleksisa Ciprasa doslej.  

ATENE > Na seji komisije poslanci vladajoče Sirize niso enotni glede podpore reformam, zaradi ukrepov pa je odstopila tudi namestnica finančnega ministra.

Predsednica parlamenta Zoe Konstantopu je ob začetku seje parlamentarne komisije poslance pozvala, naj zavrnejo predloge vlade Aleksisa Ciprasa, saj Grčija po njenem mnenju ne bi smela pristati na izsiljevanje Nemčije in Bruslja pri sprejemanju zakonodaje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ena največjih preizkušenj za Ciprasa doslej

Današnje glasovanje - poslanci naj bi glasovali okrog polnoči po lokalnem času - bo ena največjih političnih preizkušenj za Ciprasa doslej. Del poslancev Sirize pri novih varčevalnih ukrepih namreč ne želi sodelovati. Cipras lahko računa na podporo Evropi naklonjenih opozicijskih strank, vendar je politična prihodnost njegove vlade pod vprašajem.

Novi grški finančni minister Evklid Cakalotos je v današnjem nagovoru poslancem dejal, da bo novi dogovor z mednarodnimi posojilodajalci trdnejši od tistega iz leta 2012, predvsem zaradi zavez posojilodajalcev, da bodo govorili tudi o morebitnem prestrukturiranju dolgov.

Zaradi strogih varčevalnih ukrepov je danes odstopila namestnica finančnega ministra Nadja Valavani, ki je v pismu Ciprasu zapisala, da ne more podpreti tako strogih pogojev, na katere je grška vlada pristala v začetku tedna v Bruslju.

Banke naj bi bile zaprte do četrtka

Pred grškim parlamentom se na trgu Sintagma danes zbirajo člani sindikatov, ki nasprotujejo predlaganim reformam in ukrepom, zaposleni v državni upravi pa zaradi tega danes tudi stavkajo.

Medtem so grške banke zaprte že več kot teden dni, po napovedih finančnega ministra pa bodo zaprte še do četrtka. Evropska komisija je danes predlagala sedem milijard evrov kratkoročne, premostitvene pomoči za Grčijo v prihodnjih treh mesecih iz evropskega proračuna, mehanizma za finančno stabilnost EFSM.

Celoten triletni program pomoči Grčiji naj bi bil težek od 82 do 86 milijard evrov, pri čemer bodo institucije preučile možnosti za zmanjšanje obsega s fiskalnimi alternativami ali večjimi prihodki od privatizacije. Do 20. julija Grčija nujno potrebuje sedem milijard evrov, do sredine avgusta pa še dodatnih pet milijard evrov.

STA


Najbolj brano