Grški parlament za predsednika države izvolil Pavlopulosa

Grški parlament je danes za predsednika države izvolil proevropskega in konservativnega politika Prokopisa Pavlopulosa, ki ga je kot kandidata predlagala vladajoča stranka Siriza.

Grški parlament je  za predsednika države izvolil proevropskega in konservativnega politika Prokopisa Pavlopulosa. Foto: Vir: Ekathimerini.Com
Grški parlament je za predsednika države izvolil proevropskega in konservativnega politika Prokopisa Pavlopulosa. Foto: Vir: Ekathimerini.Com

ATENE > Prokopis Pavlopulos je bil že v prvem krogu izvoljen z veliko večino 233 glasov v 300-članskem parlamentu. Za zmago bi zadostovalo 180 glasov.

Njegov edini protikandidat, profesor ustavnega prava Nikos Alivizatos, ki sta ga predlagali zmerna stranka Potami in socialistični Pasok, je zbral 30 glasov podpore. Preostalih 32 poslancev se je glasovanja vzdržalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev premierja Aleksisa Ciprasa, da za kandidata svoje stranke imenuje 64-letnega Pavlopulosa, ki je med letoma 2004 in 2009 v vladi konservativne Nove demokracije vodil notranje ministrstvo, je bilo za mnoge presenečenje.

Cipras je želel s kandidaturo strokovnjaka za ustavno pravo pridobiti širšo podporo strank in pospešiti izvolitev novega predsednika. Prav nezmožnost izvolitve novega predsednika lanskega decembra je namreč sprožila predčasne volitve, ki so na oblast prinesle levo Sirizo.

Vlada se bo lahko zdaj osredotočila na pogajanja z EU o nadaljnji finančni pomoči Grčiji.

V Grčiji predsednika, ki ima predvsem protokolarno vlogo, volijo v parlamentu. V prvem krogu volitev je moral kandidat zbrati glasove 180 od 300 poslancev. Siriza in njen koalicijski partner Neodvisni Grki imata v parlamentu 162 glasov, Pavlopulosa pa je poleg njiju podpirala še Nova demokracija, ki ima 76 poslancev.

Čeprav Pavlopulus ni glasoval proti varčevalnim ukrepom, ki jih je uvedla vlada pod vodstvom njegove stranke, se je distanciral od ostrih ukrepov, ki so po mnenju nekaterih zadušili gospodarstvo in kaznovali predvsem revne.

Pavlopulus bo na položaju nasledil Karolosa Papuljasa, čigar mandat se izteče 13. marca.

STA


Najbolj brano