Grški parlament potrdil zakon za pomoč revnim

Grški parlament je danes z veliko večino potrdil predlog zakona o boju proti revščini, s katerim naj bi pomagali najrevnejšim prebivalcem obubožane države. Grčija je t. i. zakon o humanitarni krizi sprejela kljub pritiskom iz Evropske unije.

Grški premier Aleksis Cipras
Grški premier Aleksis Cipras 

ATENE > Prvi sveženj socialnih ukrepov, ki ga je sprejela levičarska vlada premierja Aleksisa Ciprasa, je v parlamentu dobil široko podporo, tudi med poslanci konservativne Nove demokracije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik Evropske komisije v Atenah Declan Costello je sicer grško vlado pozval, naj ustavi glasovanje o ukrepih, ki so jih v Bruslju označili za enostranske.

Cipras pritiskom ni popustil in je pred glasovanjem v parlamentu dejal, da Grke “nekateri tehnokrati želijo prestrašiti z ultimati”.

Atene so v najnovejšem sporu med novo grško vlado in mednarodnimi posojilodajalci zavrnile zahteve iz Bruslja, pozive Evropske komisije pa so označile za veto na zakon in dodaten pritisk na Grčijo.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je zavrnil očitke, da gre za veto na zakon, ki bo najrevnejšim gospodinjstvom zagotovil brezplačno elektriko in bone za hrano. “Popolnoma podpiramo cilj pomagati najbolj ranljivim in nikakršnega veta ni na zakon o humanitarni krizi,” je zatrdil Moscovici.

Grčija je sporočila, da je komisija vedela za zakon, ki je bil po trditvah Aten omenjen v februarskem dogovoru z EU in Mednarodnim denarni skladom (IMF) o podaljšanju pomoči Grčiji.

Zakon proti revščini, ki bo državo stal okoli 200 milijonov evrov, predvideva brezplačno elektriko za najrevnejša gospodinjstva, subvencije za najemnine v višini do 220 evrov za 30.000 družin ter bone za hrano za približno 300.000 Grkov.

STA


Najbolj brano