Grški parlament potrdil reforme za nadaljevanje mednarodne pomoči

Grški parlament je zgodaj zjutraj uro po polnoči potrdil predlog zakona z reformami, ki so jih zahtevali mednarodni upniki za nadaljevanje pomoči. Tiskovna agencija AFP poroča, da so za predlog glasovali pripadniki vladajoče stranke Siriza, kakor tudi pro-evropska opozicija. Proti pa je bil nekdanji finančni minister Janis Varufakis.

Proti svojemu premierju Aleksisu Ciprasu in prvemu koraku 
na poti do 86 milijard dolarjev vrednemu paketu pomoči 
Grčiji, je glasovalo ali se vzdržalo 38 poslancev Sirize.
Proti svojemu premierju Aleksisu Ciprasu in prvemu koraku na poti do 86 milijard dolarjev vrednemu paketu pomoči Grčiji, je glasovalo ali se vzdržalo 38 poslancev Sirize. 

ATENE > Za paket reform je glasovalo 229 poslancev, proti jih je bilo 64, šest poslancev se je vzdržalo. Poleg Janisa Varufakisa je proti glasovalo še nekaj vidnih članov vladajoče Sirize, med njimi minister za energijo Panagiotis Lafazanis ter predsednica parlamenta Zoe Konstantopu.

Premier Aleksis Cipras je pred glasovanjem poslancem povedal, da se ne strinja z večino dogovora sklenjenega v Bruslju, ki v zameno za pomoč zahteva višje davke, pokojninsko reformo, privatizacijo in druge ukrepe. Vendar pa je razložil, da Grčija nima druge izbire, če želi ostati v območju evra.

Protestniki prepričani, da so jih politiki izdali

Pred parlamentarno palačo je razgrajalo več deset razjarjenih protestnikov, ki so metali molotovke in kamenje ter kričali, da so jih politiki izdali. Policija je večinoma zamaskirane protestnike pregnala s solzivcem.

Cipras je tako protestnikom kot poslancem pred glasovanjem zatrdil, da bo vztrajal pri svoji obljubi o nadaljevanju boja za pravice delovnih ljudi, vendar pa ni druge izbire kot deliti to breme odgovornosti.

Razprava v parlamentu je bila tudi tokrat ostra in je trajala več kot štiri ure. Proti svojemu premierju in prvemu koraku na poti do 86 milijard dolarjev vrednemu paketu pomoči Grčiji, je glasovalo ali se vzdržalo 38 poslancev Sirize.

Glasno nasprotovanje dogovoru je v Atenah izražalo okrog 13.000 protestnikov, med katerimi se je le manjšina odločila za nasilje. Policija je aretirala več deset ljudi, nekaj pa jih je končalo na zdravljenju.

Razprava o sedmih milijardah pomoči in novem programu pomoči Grčiji v prihodnjih dneh

Finančni ministri območja evra bodo danes na telekonferenci razpravljali o sprejemu ukrepov v grškem parlamentu, medtem ko naj bi o sredinem predlogu Evropske komisije, da bi sedem milijard evrov kratkoročne, premostitvene pomoči za Grčijo v prihodnjih treh mesecih zagotovili iz evropskega proračuna, in sicer iz mehanizma za finančno stabilnost EFSM, članice EU razpravljale v prihodnjih dneh.

Članice EU, ki niso prevzele evra, s predlagano rešitvijo niso zadovoljne, vendar je podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za evro, dejal, da se je ta možnost po proučitvi vseh, ki so na voljo, izkazala za najboljšo. “Trenutno ni boljših in lažjih rešitev. To je problem,” je dodal.

V teh dneh bodo parlamenti v nekaterih članicah evrskega območja odločali o tem, ali podpirajo ponedeljkovo odločitev vrha območja evra in začetek pogajanj o novem programu pomoči Grčiji.

Začetek pogajanj morajo do konca tedna odobriti parlamenti v Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, Finskem, Slovaškem in v Estoniji, je pa tudi španski premier Mariano Rajoy v sredo napovedal, da bo parlamentu dal v presojo dogovor območja evra. Čeprav španskemu parlamentu o tem ni treba odločati, si španski premier želi, da bi o tem razpravljali tudi poslanci.

STA


Najbolj brano