Grški parlament podprl priznanje Palestine

Grški parlament je danes na posebnem zasedanju sprejel resolucijo, v kateri je vlado pozval, naj prizna Palestino. Predsednik parlamenta Nikos Vucis je sporočil, da so vse grške parlamentarne stranke podprle resolucijo. Na seji je bil prisoten tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

Grški parlament je podprl priznanje Palestine.
Grški parlament je podprl priznanje Palestine. 

ATENE > V nagovoru parlamentu je Mahmud Abas pozval k univerzalnemu priznanju Palestine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Posvaril je tudi, da če ne bo kmalu prišlo do dogovora med Palestinci in Izraelom, bo v regiji “izbruhnila anarhija”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danes sprejeta resolucija poziva vlado, “naj začne z ustrezno proceduro za priznanje palestinske države in diplomatska prizadevanja za nadaljevanje mirovnih pogovorov”, je dejal Nikos Vucis. Resolucija za vlado ni obvezujoča.

Grški premier Aleksis Cipras je v ponedeljek po pogovorih z Abasom dejal, da Grčija v uradnih dokumentih ne bo več uporabljala besedne zveze palestinske oblasti, temveč besedo Palestina. Obisk Abasa v Grčiji pa je po njegovih besedah signal za krepitev tradicionalnih, zgodovinskih vezi med obema stranema.

Dodal je, da bo Grčija “izbrala primeren trenutek” za priznanje palestinske države in pri tem upoštevala bratske odnose z Arabci in sodelovanje z Izraelom.

STA


Najbolj brano