Grški parlament odobril prenos denarnih rezerv na centralno banko

Grški parlament je v petek odobril prenos denarnih rezerv z grškega javnega sektorja na centralno banko. Po burni razpravi je za sporni nujni odlok grške vlade glasovalo 156 poslancev, 104 so bili proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grški parlament je  odobril prenos denarnih rezerv z grškega 
javnega sektorja na centralno banko.
Grški parlament je odobril prenos denarnih rezerv z grškega javnega sektorja na centralno banko.  

ATENE > V skladu z odlokom mora tako rezerve kot depozite prenesti kakih 1400 javnih institucij, vključno z bolnišnicami in univerzami. Rezerve bodo v prihodnjih dveh tednih porabili za pokritje nujnih potreb države.

S prenosom denarja lokalnih oblasti in državnih agencij iz poslovnih bank na centralno banko bi lahko slednja po ocenah vlade v Atenah pridobila okoli poldrugo milijardo evrov, po ocenah grških medijev pa kakih 400 milijonov evrov.

Po navedbah tujih medijev odlok izključuje pokojninske sklade in nekatera državna podjetja. Prav tako izključuje denarne rezerve, ki jih posamezna telesa potrebujejo za pokritje takojšnjih lastnih finančnih potreb.

Strokovnjaki treh institucij - Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - se z grško vlado pogajajo o pogojih izplačila 7,2 milijarde evrov, ki so še ostali nepočrpani v doslej odobrenih programih pomoči.

Nova grška vlada pod vodstvom premiera Aleksisa Ciprasa je Grkom obljubila konec bolečih reform in varčevalnih ukrepov, vendar mednarodni posojilodajalci Grčiji niso pripravljeni izplačati denarja brez njene zaveze k določenim pogojem.

Grčija upa, da bo dogovor dosežen na dvodnevnem srečanju finančnih ministrov držav z evrom, ki se je začel v petek v Rigi, vendar v pogajanjih med mednarodnimi posojilodajalci in grško vlado ostajajo velike razlike. Iskanje rešitev za nadaljnjo pomoč prezadolženi Grčiji se bo tako nadaljevalo vsaj še maja.

STA


Najbolj brano