Grški ne odmeva po Evropi

Iz evropskih držav že prihajajo prvi odzivi na grško zavrnitev pogojev mednarodne pomoči na današnjem referendumu.

 Foto: STA
Foto: STA

BERLIN, RIM > Nemški podkancler, socialdemokrat Sigmar Gabriel, je v prvem odzivu dejal, da si po grški zavrnitvi predloga posojilodajalcev težko predstavlja nova pogajanja.

Grčija na poti do izstopa iz območja evra?

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je prek twitterja sporočil, da bo zdaj nujno najti rešitev. “Vendar iz grškega labirinta ne bomo izšli s šibko Evropo, v kateri ne bo rasti,” je zapisal. Italijanski premier Matteo Renzi je za ponedeljek zjutraj že sklical sestanek z ministrom za gospodarstvo Pierom Carlom Padoanom, s katerim bosta govorila o posledicah grškega referenduma.

O posledicah grškega referenduma bo razpravljala tudi španska vlada, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili v Madridu.

Poljska premierka Ewa Kopacz pričakuje, da bo Grčija zapustila območje evra. Kot je dejala, Grki niso bili pripravljeni iti po težki poti reform, krivdo za to pa po njenem prepričanju nosi tudi vlada v Atenah. “Grki so žrtev populističnih politikov,” je dejala konservativna političarka.

Avstrijski kancler Werner Faymann je prepričan, da je zdaj na grški vladi, da predstavi predloge, kako naprej.

Da je Grčija naredila korak na poti do izstopa iz območja evra, je menil tudi namestnik ruskega ministra za gospodarstvo Aleksej Lihačev. Dodal je, da bi bil grški odhod neke vrste šok terapija za EU. Ruski predstavnik pričakuje, da bo evro padel, vendar ne katastrofalno.

Vodja španskega gibanja Podemos Pablo Iglesias, ki je v soboto Grke pozval, naj glasujejo proti, pa je pozdravil, kot se je izrazil, zmago demokracije v Grčiji.

Odzivi dežujejo tudi iz Evropskega parlamenta

Vodja najmočnejše, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je ocenil, da je Grčija zdaj v zelo težkem položaju ter poudaril, da EPP stoji ob strani Grkom - v ali zunaj območja evra, pri čemer je omenil možnost humanitarne pomoči državi. Grčija je po njegovih besedah odločila, zdaj se je treba mirno pogovarjati o nadaljnjih korakih, ne lahkih ne hitrih rešitev ni.

Za nemško televizijo ARD pa je Weber dejal, da je “ne” slabo znamenje za Evropo in Grčijo, ter okrcal grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, češ da je posojilodajalce označil za teroriste, nato pa izrazil željo po nadaljevanju pogajanj.

Iz druge največje skupine, evropskih socialdemokratov (S&D), prihaja poziv k nadaljnjim pogajanjem z Grčijo. “Spoštujemo voljo Grkov. Zdaj pa napravimo konec sebičnosti in začnimo pogajanja na podlagi solidarnosti,” je sporočil njihov vodja Gianni Pittella.

V skladu s sporočilom svoje skupine se je odzvala evropska poslanka Tanja Fajon: “Spoštujem voljo Grkov. Pogajanja naj se nadaljujejo z večjo odgovornostjo na obeh straneh.”

Vodja tretje največje skupine, Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Syed Kamall je ocenil, da so pred Grki mračni trenutki, in izrazil upanje, da jih EU ne bo kaznovala za demokratično izbiro.

Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je poudaril, da grški “ne” ni konec sveta. “Zdaj naj Cipras pisno predlaga resen sveženj reform. Če bo to storil, bi mu voditelji EU morali dati drugo možnost,” je tvitnil.

Estonski premier Taavi Roivas mu je na to po twitterju odgovoril, da resnično občuduje njegov optimizem, a da je realnost žal daleč od konstruktivnih predlogov Ciprasa. “Komunizem ne deluje,” je poudaril.

V Alde Ciprasa pozivajo, naj v Evropskem parlamentu predstavnikom vseh evropskih državljanov pojasni svoje predloge za Grčijo.

V skupini Zelenih menijo, da so se Grki danes zoperstavili svežnju zategovanja pasu. “Upam, da se bo Evropa naučila lekcije. Končno potrebujemo pošten dogovor za Grčijo,” je tvitnila evropska poslanka Ska Keller.

Evropski poslanec Igor Šoltes iz vrst Zelenih je po twitterju poudaril, da so Grki rekli “ne” vsiljenim in nesprejemljivim ukrepom ter da se začenja nov krog pogajanj.

Evropska poslanka skrajne desnice Marine Le Pen pa je po twitterju sporočila, da je “EU sekta, Mario Draghi pa njen guru” ter da so dali Grki “lepo in veliko lekcijo demokracije”.

STA


Najbolj brano