Grški finančni minister: Varčevanje škodljivo za vso Evropo

Novi grški finančni minister Janis Varufakis, ki je danes v Franciji začel evropsko turnejo, je v danes objavljenem pogovoru za grški časnik To Vima zatrdil, da je program varčevanja, ki se izvaja v Grčiji, zelo škodljiv za celotno Evropo.

 Novi grški finančni minister Janis Varufakis je zatrdil, da je program varčevanja, ki se izvaja v Grčiji, zelo škodljiv za celotno Evropo.
Novi grški finančni minister Janis Varufakis je zatrdil, da je program varčevanja, ki se izvaja v Grčiji, zelo škodljiv za celotno Evropo. 

PARIZ, BERLIN > “Temu programu ne nasprotujemo samo zato, ker ni dober za Grčijo, temveč tudi zato, ker je zelo škodljiv za celotno Evropo,” je dejal Janis Varufakis. “Ne smemo pozabiti, da to ni le grška kriza. Imamo Italijo, ki ima nevzdržno raven dolga, imamo Francijo, ki ji deflacija diha za vrat, poleg tega je tudi Nemčija padla v deflacijo,” je dodal.

V pogovoru je bil grški minister spravljivejši glede sodelovanja s trojko oziroma mednarodnimi posojilodajalci. Pred dnevi je evropsko javnost namreč razburila poteza grške vlade, ki je zavrnila nadaljnje sodelovanje s trojko mednarodnih posojilodajalcev.

Varufakis išče zaveznike za grško protivarčevalno politiko. Danes se bo sestal s francoskima ministroma za finance in gospodarstvo Michelom Sapinom in Emmanuelom Macronom. Nato naj bi odpotoval še v Rim in London, obiska Berlina, kjer so že zavrnili možnost novega delnega odpisa grškega dolga, pa ni na seznamu.

Predsednik Evropskega parlamenta, Nemec Martin Schulz, je novemu grškemu ministru Aleksisu Ciprasu v današnjem pogovoru za nemški tednik Die Welt am Sonntag svetoval, naj preneha z napadi na nemško kanclerko Angelo Merkel, ki jo mnogi v Grčiji vidijo kot glavno zagovornico varčevanja v Evropi. Ciprasu je namignil, naj se “besedno razoroži”.

“Konec koncev bo med drugim nemška vlada ena tistih, ki mu bo morala pomagati,” je dejal Schulz in dodal, da kritiziranje Nemcev pri številnih morda res naleti na odobravanje, a da je to kratkovidno in ne pelje nikamor.

Nemčija ima kot najmočnejša gospodarska sila v evroobmočju veliko moč pri varčevalni politiki, zato pri marsikateremu Grku, ki so ga prizadeli varčevalni ukrepi, ni najbolj priljubljena.

A po drugi strani večina Nemcev želi, da Grčija ostane v evroobmočju. 62 odstotkov vprašanih v javnomnenjski raziskavi, objavljeni v današnji izdaji časnika Bild, si jih ne želi, da bi Grčija opustila evro. Le 26 odstotkov vprašanih Nemcev meni, da bi morala Grčija uvesti staro valuto.

So pa Nemci, tako kot njihova vlada, precej nenaklonjeni delnemu odpisu grškega dolga. 68 odstotkov vprašanih je proti temu in le 21 odstotkov za.

STA


Najbolj brano