Grške banke bodo ostale zaprte

Grške banke bodo v ponedeljek ostale zaprte, je danes napovedal grški premier Aleksis Cipras in v luči panike v Grčiji, kjer ljudje v vrstah čakajo pred bankomati, da bi dvignili svoje prihranke, napovedal nadzor kapitalskih tokov. Obenem je Grkom zagotovil, da so njihove bančne vloge popolnoma varne, prav tako plače in pokojnine.

Grška banka na Rodosu. Foto: Wikipedia
Grška banka na Rodosu. Foto: Wikipedia

ATENE > V ponedeljek bo prav tako zaprta grška borza. Aleksis Cipras je obenem razkril, da je grška vlada znova zaprosila za podaljšanje obstoječega programa finančne pomoči Grčiji. “Čakam na takojšen odziv evrske skupine na osnovno demokratično zahtevo,” je dejal Cipras.

Potem ko je Cipras v noči na soboto nepričakovano napovedal referendum o pogojih mednarodne pomoči Grčiji in finančni ministri območja evra v soboto niso podaljšali programa pomoči Grčiji, državo čaka negotovost. Evropska centralna banka (ECB) je sicer v nedeljo sklenila ohraniti nujno likvidnostno pomoč grškim bankam na dosedanji ravni.

Cipras je danes dejal, da sta odločitev evrske skupine, da ne podaljša programa, in odločitev ECB, da ne zviša zgornje meje nujne likvidnostne pomoči grškim bankam, grško centralno banko prisilili v prošnjo za uvedbo ustreznih ukrepov, kot sta zaprtje bank in omejitev bančnih dvigov. Grški premier je ob tem državljane pozval, naj ohranijo mirno kri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Odločitve evrske skupine in ECB imajo samo en cilj - poskušajo zadušiti voljo grškega ljudstva. Ne bodo uspeli. Zgodilo se bo ravno nasprotno. Grki se bodo temu še močneje zoperstavili. Dostojanstvo grškega ljudstva v luči izsiljevanja in nepravičnosti bo poslalo sporočilo upanja in ponosa celotni Evropi,” je zatrdil Cipras.

Odločitev o zaprtju bank in nadzoru kapitalskih tokov je prišla, potem ko so neuspela pogajanja z mednarodnimi upniki sprožila paniko čez konec tedna in številne Grke pognala na bankomate, da bi dvignili svoje prihranke. Po pisanju AFP je že okrog 40 odstotkom vseh bankomatov v Grčiji zmanjkalo denarja.

A Cipras je državljanom zagotovil, da so njihove bančne vloge popolnoma varne, prav tako pa so zagotovljena izplačila plač in pokojnin. “V teh kritičnih urah se moramo spomniti, da nas mora biti strah samo pred strahom samim,” je poudaril grški premier.

Cipras pa ni razkril podrobnosti o oblikah nadzora kapitalskih tokov. Te bi sicer lahko zajemale količino gotovine, ki bi jo bilo mogoče dvigniti z bankomatov ali pa omejitve količine denarja, ki bi ga lahko nakazali v tujino.

Grški parlament je v noči na nedeljo potrdil Ciprasov predlog, da bi Grki na referendumu 5. julija odločali o pogojih mednarodnih upnikov v zameno za nadaljnjo pomoč. Evroskupina pa programa pomoči Grčiji ni želela podaljšati niti za en mesec, da bi v miru izvedli referendum.

Še en pomemben rok se izteče v torek, ko mora Grčija Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) vrniti skoraj 1,6 milijarde evrov pomoči. Tako so sedaj na vrhuncu skrbi o razglasitvi bankrota Grčije in njenega morebitnega izstopa iz evrskega območja.

STA


Najbolj brano